BiH

Krađu umjetnina u BiH istražuju INTERPOL i UNESCO

Krađu umjetnina u BiH istražuju INTERPOL i UNESCO
Krađu umjetnina u BiH istražuju INTERPOL i UNESCO

SARAJEVO - Nestanak i krađa umjetničkih djela u BiH, te ilegalna trgovina umjetninama, još uvijek su skoro pa nepoznate oblasti u Bosni i Hercegovini, rečeno je na konferenciji kojoj je prisusvovalo preko 40 privatnih kolekcionara, predstavnika kulturnih ustanova, pravosudnih institucija, policijskih agencija, nevladinog sektora.

-Razlog ovog sastanka je da mi predočimo svoje podatke koje imamo. Želimo da se utvrdi činjenično stanje i da se naprave zajedničke baze podataka. Ovdje su prisutni i predstavnici kulturnih ustanova, tu je i predstavnik Umjetničke galerije BiH iz koje su također nestala umjetnička djela. Svi podaci o ukradenim umjetninama su dostavljeni nadležnim službama. Prijave su podnesene od strane Međunardone galerije portreta, Udruženja likovnih umjetnika, privatnih kolekcionara, poznatih umjetnika Safeta Zeca, Edina Numankadića. Imaju ti podaci, a mi želimo da znamo zbog čega to sve stoji, kazao nam je Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta i osnivač Centra, dodajući da je do sada zvanično evidentirano oko 15 slučajeva u kojima su prijavljene krađe umjetnina.

U Tuzli je prošle godine osnovan Centar protiv krijumčarenja umjetninama, koji je i organizator konferencije. Sve s ciljem suzbijanja ovog problema, rečeno je na konferenciji.

Centar protiv krijumčarenja umjetninama, prema riječima Jusufovića, trenutno ima kontakte sa INTERPOL-om i UNSECO-om.

-To je neophodno za dalji rad. Sljedeća je obuka i pomoć u radu istražnim organima i sudstvu i tužilaštvu. Nakon ove konferencije će biti nekih aktivnosti i rezultata, kazao je Jusufvić.

Rezulate očekuje i Enver Mulabdić iz Bosanskog Novog, kustos muzeja, arheolog i kolekcionar, čiji je dio kolekcije ukraden početkom rata. Naime, njegova zbirka, koja je formirana 1977. godine, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

-Za vrijeme rata dio kolekcije je ukraden i odvezen u drugu zemlju. Uspio sam da lociram gdje se nalaze moja umjetnička djela. Ona su u Novom Sadu kod Đure Popovića, privatnog kolekcionara. Čovjek je već izlagao slike 2012. godine. Postoji katalog. Imam taj katalog. Predao sam 2006. godine slučaj federalnom MUP-u, međutim, ostalo je na tome, kazao je Mulabdić.

Kada je u pitanju ukradena kolekcija, radi se o kapitalnim djelima. Najznačajniji rad je djelo “Magdalena” iz 1930. godine, autora Đoke Mazalića.

-Tu su i djela Vilka Šeferova i Petra Tiješića, te skulptura Frane Kršinića. Novčana vrijednost Mazalićeve slike je 40.000 evra, Šeferove oko 30.000 evra, Tiješića 10.000 evra, a Kršinićeva skulptura, ona je daleko manje. To su cijene galerija u Zagrebu i Beogradu, kazao je Mulabdić, navodeći da se preko 50 odsto prijeratnih slika više ne nalazi u BiH.

-Ja za svoje slike imam kompletnu dokumenatciju, račune, kataloge gdje su slike izlagane. Imam dokumente koji govore da je to moje vlasništvu. Sad su slike u drugoj državi i postale su nacionalni spomenik druge države, kazao je on.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, kazao je da na tržištu likovne umjetnosti vlada haos. Ni jučerašnja konferencija, istakao je on, neće riješiti haos, ali će detektirati probleme, te dati neke upute i zavesti red.

-U našoj galeriji je ukradeno 50 pravoslavnih ikona, tri iluminirana islamska rukopisa i dva vrlo značajna djela Ferdinanda Hodlera. To INTERPOL i dalje potražuje, međutim, rezultata nemamo. Imamo sličnih situacija i u drugim galerijama, kazao je Krsmanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije