BiH

Pratite nas na Google news

Krajišnik: Politika srpskog rukovodstva nije bila etničko čišćenje

Krajišnik: Politika srpskog rukovodstva nije bila etničko čišćenje
Krajišnik: Politika srpskog rukovodstva nije bila etničko čišćenje
Srna

HAG - Peti dan svjedočenja na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, svjedok Momčilo Krajišnik izjavio je da politika srpskog rukovodstva u BiH nije bila etničko čišćenje, kao što se navodi u optužnici.

"Naša politika nije bila etničko čišćenje, već da svi koji žele mogu da ostanu, s tim da oni koji žele dobrovoljno otići, to mogu učiniti. Željeli smo da paralelno postoji sloboda kretanja, a da oni koji ostanu, imaju ista prava", rekao je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Krajišnik je odgovarao na dodatna pitanja optuženog nakon dvodnevnog unakrsnog ispitivanja tužioca, prenosi BIRN.

Karadžić je Krajišniku predočio njegov proglas iz aprila 1992. godine u kojem se poručuje bošnjačkom stanovništvu da će možda živjeti u "muslimanskom dijelu BiH, a možda i u srpskom".

"To će zavisiti od političkog dogovora. Za sada ste vi u srpskoj BiH i treba da uživate ista prava kao Srbi", navedeno je u pročitanom proglasu, koji, prema Krajišniku, odražava tadašnju srpsku politiku.

Odgovarajući na pitanja o odnosu vlasti i Vojsci Republike Srpske /VRS/, Krajišnik je rekao da su ministri odbrane bili marginalizovani. On je rekao da su oficiri VRS na čelu s komandantom Ratkom Mladićem bili protiv zločina.

"Kad god bi dolazio, Mladić je imao snažan otpor prema vršenju zločina. Za paravojne formacije je govorio da nikad kriminalci ne mogu napraviti državu. Ja to moram reći, iako smo jedno vrijeme bili u raskolu", naveo je Krajišnik.

Prema Krajišnikovom svjedočenju, politika srpske strane bila je da se zarobljenici oslobode po principu "svi za sve", ali da to nije nailazilo na odobravanje svih bošnjačkih predstavnika.

Krajišnik, koji je poslije izdržane dvije trećine kazne pušten na slobodu 31. avgusta, svjedočenje je okončao izražavajući zahvalnost sudijama na pomoći u vezi sa zahtjevom koji je podnio za reviziju njegove presude.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 26. novembra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije