BiH

Krajišnik: Presuda donesena na početku suđenja

Krajišnik: Presuda donesena na početku suđenja
Foto: Ilustracija | Krajišnik: Presuda donesena na početku suđenja

BANJALUKA - Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik izjavio je Srni da je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na početku procesa u Haškom tribunalu, što je najbolji pokazatelj da to nije bilo fer suđenje.

"Očekivao sam da će Haški tribunal pri kraju svoga mandata smoći snage da presude izriče na osnovu argumenata, ali je očito da je podlegao inerciji da se oni koji su optuženi moraju osuditi. I general Mladić, koji je bio najvažniji vojnik u Republici Srpskoj, nije mogao izbjeći namjeru da bude osuđen", istakao je Krajišnik, komentarišući današnju doživotnu kaznu Mladiću u Haškom tribunalu. 

Krajišnik je uvjeren da se ovom presudom neće doći do pomirenja i staviti tačka na jedan vid novog rata - rata riječima i mržnjom koja se reaktivira poslije završetka svih suđenja. 

"Volio bi da se stavi tačka na ova suđenja i da u BiH počne novi život", rekao je Krajišnik, koji je kao nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske bio osuđen u Haškom tribunalu za ratne zločine. 

Prema njegovim riječima, srpski narod niko ne može da ubijedi da su ove presude ispravne i da svi u BiH znaju ko je kriv, a ko nije. 

"Možemo nekoga da ne volimo, ali to ne može biti osnova da se neko osudi. Ne može se u periodu od dva mjeseca osloboditi neko ko je ubijao djecu i žene na vjerske praznike kao da se ništa nije desilo, a u isto vrijeme za to isto područje osuditi nekoga samo zato što je bio komandant", ocijenio je Krajišnik. 

On je napomenuo da ovo nije konačna presuda i da vjeruje da će advokati učiniti maksimalan napor da se utvrdi istina. 

"Oni sada znaju za šta je izrečena presuda, šta sud misli i mogu da argumentima popune propuste. To se radilo i na mom i na suđenju Radovanu Karadžiću. Vjerujem da će advokati naći rješenje da se toj presudi da 'prava mjera' i da će odgovarati za ono za šta je objektivno kriv, ako je kriv, a da se odbaci veliki broj optužbi na koje nije mogao uticati", istakao je Krajišnik. 

Sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo je na doživotni zatvor nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije