BiH

Krešić nakon saslušanja o aferi "selefije": Ovo su budalaštine

Krešić nakon saslušanja o aferi "selefije": Ovo su budalaštine
Foto: N.N. | Krešić nakon saslušanja o aferi "selefije": Ovo su budalaštine

SARAJEVO - Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, rekao je danas nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH zbog afere "selefije" da ostaje pri stavovima koje je već iznio u javnosti.

"Ovo su zaista budalaštine i ne znam kome je stalo da blati moje ime i povezuje me s nečim s čim nemam nikakve veze. O cijelom slučaju saznao sam iz medija. Iznenađen sam izjavama različitih ljudi o ovom slučaju. Očekujem da se cijeli slučaj razriješi i rasvijetli do kraja i da se oni koji treba da se procesuiraju zaista i procesuiraju", rekao je Krešić za "Nezavisne". Potvrdio je da ima informaciju da treba da bude saslušan i Ivan Bandić, hrvatski konzul u Tuzli.

"Koliko znam, i on je tražio da da izjavu i tražio je odobrenje od Hrvatske za to pošto je riječ o diplomati i treba mu odobrenje Hrvatske", objasnio je Krešić.

Podsjećamo, prije Krešića zbog ovoga saslušan je i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, i novinar Mato Đaković. Sve je počelo kada je nedavno portal "Žurnal.info" objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske najmanje dva puta pokušali vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja u islamske bogomolje na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zbog ovog slučaja reagovalo je i Predsjedništvo BiH, koje je na hitnoj sjednici u utorak zatražilo cjelovitu informaciju od Ministarstva bezbjednosti BiH o aferi "selefije", kako bi se mogli izjasniti i utvrditi dalje korake.

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, istakao je da je u ovom trenutku potrebno vjerovati u institucije države.

"Ne smijemo i nećemo dozvoliti destabilizaciju države BiH", istakao je Komšić.

Mektić je danas rekao "Nezavisnim" da je iz medija pročitao da je Predsjedništvo tražilo informaciju o  ovome, te da još nije dobio taj zahtjev zvanično. Iz ovog ministarstva "Nezavisnim" su kazali da su obavezni postupiti po zahtjevu Predsjedništva BiH.

Čini se da afera "selefije" ne jenjava jer je  "Žurnal.info" objavio još jednu priču. Ovaj put riječ je o ispovijesti pripadnika selefijskog pokreta iz Zenice H.Č., koji je potvrdio da je skoro četiri mjeseca sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Tvrdi da su mu prilikom vrbovanja i prijetili zabranom ulaska u Hrvatsku, a da su mu za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja obećavali posao u Hrvatskoj za njega i njegovu porodicu. Objavljena je i prepiska navodnog hrvatskog obavještajca i selefije putem Vibera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije