BiH

Krišto: Usvajanjem Zakona o akcizama nije urušena demokratija

Krišto: Usvajanjem Zakona o akcizama nije urušena demokratija
Foto: Nedžad Uglješa | Krišto: Usvajanjem Zakona o akcizama nije urušena demokratija

SARAJEVO - Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazala je danas novinarima u Sarajevu da jutrošnjim usvajanjem seta Zakona o akcizama nije urušena demokratija u ovom domu, kako to spočitavaju protivnici ovog zakona.

 „Ja kao predsjedavajući ovog doma ni na kakav način nisam dužna da dajem odgovore poslanicima, moja obaveza je da vodim sjednicu u skladu sa Poslovnikom i procedurama, što i činim“, rekla je Krišto.

Ona je pojasnila da je dnevni red 54. sjednice usaglašen i jednoglasno utvrđen na proširenom Kolegijumu doma, uz prijedlog zaključka u kojem piše da „Dom naroda dostavlja set zakona“.

 „To je sve što vam ja mogu reći o toj sjednici. Mi smo u domu proveli poslovničku proceduru. I šta je to demokratija ako nije takav način izjašnjavnjanja u ovom domu, odnosno ako za neki prijedlog dobijete 22 glasa 'za'. To može da se nekom sviđa ili ne, svako može da ima različite političke stavove. Demokratija je ono što dom odluči“, kategorična je Krišto.

Ona je uputila oštre kritike na račun neprikladnog ponašanja određenog broja poslanika koji su, kršeći Poslovnik na razne načine, opstruisali donošenje zakona o akcizama.

Prema njenim riječima, kao predsjedavajući doma bila je izložena i provokacijama i ucjenama, sve zbog zloupotreba i kršenja Poslovnika od strane tih pojedinaca.

Krišto je pojasnila da će zahtjev Doma naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH biti na 55. sjednici Predstavničkog doma, 21. decembra.

Odgovarajući na spekulacije o tome da će neki poslanici tražiti njenu smjenu i smjenu zamjenika predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, ona je navela da je i juče imala te najave, ali da se ne plaši smjene.

„Čak, želim da kažem da u ovakvim okolnostima i ovakvom kontekstu rada, po mojim osobinama i po onome kako i šta želim da radim, nije čak ni čast kod takvih poslanika biti na čelu ovog doma. Ako hoće da prave taj zahtjev, onda je bolje da to rade večeras nego sutra!“, poručuje Krišto.

Damir Bećirović (DF) istakao je da su noćas prilikom usvajanja seta zakona  o akcizama prekršene sve procedure i zakoni, čak i Ustav BiH.

Bećirović je rekao da je ono što se noćas događalo samo usluga međunarodnim finansijskim institucijama, a za građane će značiti lančano poskupljenje svega, počevši od goriva za 20 pfeninga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije