BiH

Krišto u Davosu: BiH bira ono što nas ujedinjuje, a ne ono što nas dijeli

Krišto u Davosu: BiH bira ono što nas ujedinjuje, a ne ono što nas dijeli
Foto: Ustupljena fotografija | Krišto u Davosu: BiH bira ono što nas ujedinjuje, a ne ono što nas dijeli

DAVOS – Borjana Krišto, novoimenovana predsjedavajuća Savjeta ministara BiH razgovarala je danas na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu sa Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, sa posebnim osvrtom na dobijanje statusa kandidata.

"Posebno su istakli očekivane procese koji će osigurati potrebne iskorake na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ti će procesi, istakla je Krišto, biti vođeni u skladu sa potpisanim smjernicama i načelima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022. - 2026. godine, naglasivši pri tome potrebu hitne izmjene izbornog zakonodavstva i druge neophodne reforme.

Krišto je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Bosni i Hercegovini dodijeljen status kandidata za Evropsku uniju, koji dolazi kao prvi značajan iskorak na putu prema EU nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine.

Kazala je kako ovaj iskorak doprinosi ne samo Bosni i Hercegovini već i regiji u cjelini.

Takođe je naglasila i pozitivnu dinamiku u procesu uspostavljanja vlasti nakon opštih izbora, ističući predanost reformama kojima će se osigurati maksimalna stabilizacija, socioekonomski napredak te ostvarenje spoljnopolitičkih prioriteta.

Ona se zahvalila Lajčaku na njegovom dugogodišnjem snažnom doprinosu evropskoj perspektivi i putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

Krišto je takođe u svom obraćanju na Svjetskom privrednom forumu u Davosu, kao i tokom posebne sesije "Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu", istakla da Bosna i Hercegovina kao odgovor na globalnu krizu bira saradnju i otvorenost.

Krišto je dodala je da će novi saziv Savjeta ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju saradnje s Evropskom unijom.

"Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli", poručila je Krišto i dodala da Bosna i Hercegovina ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentna i stabilna evropska društva. 

Osvrnula se na globalne izazove s kojima se društva danas suočavaju te dodala da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusije na društva Zapadnog Balkana, posebno ako se saradnja i integracija zamjenjuju konfliktom.

Prema njezinim riječima, aktuelna kriza mora se pretvoriti u sredstvo kojim će se ubrzati energetska tranzicija i ukloniti sve opstrukcije razvoju novih, čistih i održivih tehnologija.

Naglasila je da Bosna i Hercegovina, a i Zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku Europske unije više nego ikada.

"Unatoč svim izazovima, Europska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. prosinca prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Europske unije“, izjavila je  Krišto, izrazivši posebnu zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine, ali i za cjelokupnu stabilnost i odnose naše regije s evropskom porodicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije