BiH

Krivična prijava protiv Elisa Bektaša

BEOGRAD - Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena je krivična prijava protiv Elisa Bektaša zbog umiješanosti u ratne zločine Trećeg korpusa Armije BiH nad Srbima i Hrvatima, saznaje Srna iz dobro obaviještenih izvora.

Izvori Srne naveli su da je Elis Bektaš pripadao obavještajnim strukturama Armije BiH, a da je posljednjih godina pod paravanom predavača na akademiji Orhana Dragaša u Beogradu radio na prikrivanju identiteta odgovornih za zločine nad Srbima i Hrvatima.

Prema istom izvoru, Bektaš je "navodno pobjegao iz Armije BiH", a zatim kao pripadnik Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ otišao na Kosovo i Metohiju.

"Dok je radio u IOM-u pripremao je logistiku vezano za mudžahedine i vehabije na Kosovu. Nakon završetka svoje misije na Kosovu, on dolazi u Beograd i zapošljava se kao zamjenik direktora Međunarodnog instituta za bezbjednost, koji vodi Orhan Dragaš, koji, takođe, ima veze na Kosovu", navodi sagovornik Srne.

Prema njegovim riječima, Bektaš je došao u Beograd "po preporuci nekoga sa Kosova", a Orhan Dragaš ga zapošljava i kao predavača na svojoj akademiji.

"Sve je to bio dio njegovog paravana za asimilaciju na ove prostore", tvrdi Srnin sagovornik.

Izvori Srne navode da je Bektaš bio jedan od glavnih jataka Karaja Kamela bin Alija, poznatog kao Abu Hamza, koji je nedavno bio pobjegao iz zatvora u Zenici, te da je razlog Abu Hamzinog bijega strah od optužnice za zločine, koje je počinio kao pripadnik jedinice "El mudžahedin".

"Haški sud je u slučaju Rasima Delića donio presudu da su mudžahedini počinili zločine, ali u tim presudama ne identifikuje počinioce. Samim tim će većina oficira Trećeg korpusa morati da odgovara, pa makar po komandnoj odgovornosti", rekao je izvor Srne.

On navodi da je jedan od osumnjičenih za zločine nad Srbima i Hrvatima i Abu Hamza, ali i nekoliko oficira Trećeg korpusa Armije BiH.

"U strahu od pojedinačnih istraga Abu Hamza beži iz zatvora. Taj strah nije zahvatio samo njega, nego i mnoge druge oficire Trećeg korpusa u okviru koga je bila jedinica 'Mudžahedin'. Elis Bektaš je bio kapetan te vojske i kao mlad oficir je hvalio mudžahedine, za koje je govorio da su došli da poginu u borbi protiv Srba, ne žaleći svoj život. Zločinačka struktura pokušava da Abu Hamzu ili udalji iz BiH ili da ih se reši na drugi način", rekao je on.

U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine Srni danas nisu mogli ni da potvrde niti da demantuju informaciju o krivičnoj prijavi protiv Elisa Bektaša, jer je neradni dan.

Srni je u Tužilaštvu rečeno do kraja jučerašnjeg, posljednjeg radnog u sedmici, takva prijava nije stigla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije