BiH

Krivična prijava protiv Elisa Bektaša

Srna

BEOGRAD - Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena je krivična prijava protiv Elisa Bektaša zbog umiješanosti u ratne zločine Trećeg korpusa Armije BiH nad Srbima i Hrvatima, saznaje Srna iz dobro obaviještenih izvora.

Izvori Srne naveli su da je Elis Bektaš pripadao obavještajnim strukturama Armije BiH, a da je posljednjih godina pod paravanom predavača na akademiji Orhana Dragaša u Beogradu radio na prikrivanju identiteta odgovornih za zločine nad Srbima i Hrvatima.

Prema istom izvoru, Bektaš je "navodno pobjegao iz Armije BiH", a zatim kao pripadnik Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ otišao na Kosovo i Metohiju.

"Dok je radio u IOM-u pripremao je logistiku vezano za mudžahedine i vehabije na Kosovu. Nakon završetka svoje misije na Kosovu, on dolazi u Beograd i zapošljava se kao zamjenik direktora Međunarodnog instituta za bezbjednost, koji vodi Orhan Dragaš, koji, takođe, ima veze na Kosovu", navodi sagovornik Srne.

Prema njegovim riječima, Bektaš je došao u Beograd "po preporuci nekoga sa Kosova", a Orhan Dragaš ga zapošljava i kao predavača na svojoj akademiji.

"Sve je to bio dio njegovog paravana za asimilaciju na ove prostore", tvrdi Srnin sagovornik.

Izvori Srne navode da je Bektaš bio jedan od glavnih jataka Karaja Kamela bin Alija, poznatog kao Abu Hamza, koji je nedavno bio pobjegao iz zatvora u Zenici, te da je razlog Abu Hamzinog bijega strah od optužnice za zločine, koje je počinio kao pripadnik jedinice "El mudžahedin".

"Haški sud je u slučaju Rasima Delića donio presudu da su mudžahedini počinili zločine, ali u tim presudama ne identifikuje počinioce. Samim tim će većina oficira Trećeg korpusa morati da odgovara, pa makar po komandnoj odgovornosti", rekao je izvor Srne.

On navodi da je jedan od osumnjičenih za zločine nad Srbima i Hrvatima i Abu Hamza, ali i nekoliko oficira Trećeg korpusa Armije BiH.

"U strahu od pojedinačnih istraga Abu Hamza beži iz zatvora. Taj strah nije zahvatio samo njega, nego i mnoge druge oficire Trećeg korpusa u okviru koga je bila jedinica 'Mudžahedin'. Elis Bektaš je bio kapetan te vojske i kao mlad oficir je hvalio mudžahedine, za koje je govorio da su došli da poginu u borbi protiv Srba, ne žaleći svoj život. Zločinačka struktura pokušava da Abu Hamzu ili udalji iz BiH ili da ih se reši na drugi način", rekao je on.

U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine Srni danas nisu mogli ni da potvrde niti da demantuju informaciju o krivičnoj prijavi protiv Elisa Bektaša, jer je neradni dan.

Srni je u Tužilaštvu rečeno do kraja jučerašnjeg, posljednjeg radnog u sedmici, takva prijava nije stigla.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije