BiH

Kolašinac: Gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraće građani

Kolašinac: Gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraće građani
Foto: N.N. | Kulašinac: Gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraće građani

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a Nataša Kolašinac ocijenila je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je najvažnije što se Prijedlogom zakona o gradu Istočno Sarajevo definiše da građani direktno biraju gradonačelnika, a ne kao ranije odbornici.

Ona je rekla da je to suštinski razlog donošenja ovog akta po hitnom postupku.

"Tako izabran gradonačelnik bi imao veći legitimitet, ali i odgovornost u izgrađivanju odnosa opština i grada, kao i prema građanima i Gradskoj upravi", rekla je Kolašinac tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o gradu Istočno Sarajevo, koji se razmatra po hitnom postupku na prijedlog Kluba poslanika SNSD.

Ona je konstatovala da je zakon kvalitetan i usklađen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

"Izvršni odbor više ne postoji, grad više nema 51 odbornika, kao ni gradsko građevinsko zemljište, kao što se navodi u izvornom Zakonu", navela je ona.

Ona je dodala da je predviđeno i da grad ima svoje izvore finansiranja - indirektne poreze, neporeske prihode, takse i naknade, te da je zakon predvidio da 50 odsto prihoda pripada gradu Istočno Sarajevo, a 50 odsto opštini u kojoj se naknada naplaćuje.

"Dosadašnja raspodjela 85 odsto prema 15 odsto u korist grada je često izazivala nezadovoljstvo opština. Dakle, SNSD je želio da ovaj zakon bude po mjeri građana - jak, funkcionalan i primjenjiv", navela je Kolašinac.

Ona je pročitala amandmane SNSD-a na ovaj zakon kojima se zakonski uređuju sistem lokalne samouprave i prava i dužnosti iz radnog odnosa službenika i namještenika u organima jedinice lokalne samouprave.

Kolašinac je navela da se radi usaglašavanja sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi amandmanima definiše da je Skupština grada Istočno Sarajevo predstavnički organ, organ odlučivanja i kreiranja politike Grada, te da se član 27 važećeg zakona mijenja i glasi – "Skupština grada može na sopstvenu inicijativu da raspiše referendum o pitanjima iz oblasti definisanih odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi".

Poslanik DNS-a Aleksandar Glavaš rekao je da će ta stranka podržati Prijedlog zakona o gradu Istočno Sarajevo jer će preciznije biti definisane nadležnosti grada.

Prema njegovim riječima, biće regulisana i raspodjela komunalne naknade, što je ranije bio predmet polemika.

"Novi zakon omogućava direktan izbora gradonačelnika, ranije je bio slučaj da neki gradonačelnici nisu mogli da prođu za odbornike, a dolazili su na tu funkciju, što je bio nonsens. Takođe, nadam se da ćemo jednom u budućnosti glasati da vratimo naziv Srpsko Sarajevo", rekao je Glavaš.

Poslanik SDS-a Darko Babalj je rekao da brojne probleme u Istočnom Sarajevu neće riješiti izbor gradonačelnika na direktan način.

"Upozorio bih kolege da postoji mogućnost da ovaj zakon sutra neće biti primjenjiv jer se bojim da nije usklađen sa Izbornim zakonom BiH", naveo je Babalj i dodao da nije dobro što će se gradonačelnik birati na jedan, a odbornici na drugi ili posredan način.

On je rekao da se gradu Istočno Sarajevo treba dati mnogo veći značaj, pomoći mu u svim oblastima, te da treba razmisliti da se neke važne institucije Srpske premjeste u taj grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije