BiH

Laburistička partija poslata u opoziciju

Laburistička partija poslata u opoziciju
Foto: Ustupljena fotografija | Laburistička partija poslata u opoziciju

VELIKA KLADUŠA - Donedavno vladajuća Laburistička stranka u Velikoj Kladuši, čiji je osnivač Fikret Abdić, aktuelni načelnik ove općine, otišla je u opoziciju nakon posljednje sjednice Općinskog vijeća, a parlamentarnu većinu formirala je široka koalicija koju čini pet političkih subjekata.

Ovaj politički blok čine Stranka demokratske akcije, Narodni evropski savez, Socijaldemokratska partija, Demokratska narodna zajednica i klub koji čine dva nezavisna vijećnika, s ukupno 15 vijećnika, te su za novu predsjedavajuću u ovom predstavničkom tijelu imenovali Biseniju Mušedinović (SDA).

Inače, ova pozicija je dugo vremena bila upražnjena poslije Admila Mulalića, ranijeg predsjedavajućeg iz Laburističke stranke. U ovoj političkoj partiji su ubijeđeni kako će naredni period biti obilježen nerazumijevanjem izvršne i predstavničke vlasti, te političkim krizama, što će se negativno odraziti na političku situaciju u ovoj općini. "Smatramo da ovo neće donijeti ništa dobro građanima Velike Kladuše, pred nama je vrijeme blokada, političkih natezanja i pokušaja da se uguši izborna volja građana. Podsjećam da je Laburistička stranka na prošlim izborima osvojila daleko najveći broj mandata, a gospodin Abdić uvjerljivo je izabran za načelnika", kaže Amir Đogić, predsjedavajući Kluba laburista u Općinskom vijeću.

Prema njegovim riječima, sam izbor novog predsjedavajućeg obavljen je mimo zakonskih i poslovničkih procedura i na nelegalan način. S druge strane, predstavnici nove parlamentarne većine najavljuju da će raditi u interesu građana i sarađivati s izvršnom vlašću.

"Građani očekuju dobru komunikaciju svih činilaca političke vlasti i smatram da je saradnja s općinskim načelnikom i njegovom administracijom imperativ u budućnosti", kazala je Mušedinovićeva. Podsjećamo da je prije nešto više od godinu dana također bila formirana parlamentarna većina u Općinskom vijeću Velika Kladuša nasuprot Laburističkoj partiji, te da je tada pokrenuta inicijativa o Abdićevoj smjeni.

Međutim, ta većina se brzo raspala, a od njegove smjene nije bilo ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije