BiH

Lagumdžija: Evropski desničari žele dalju podjelu BiH

Lagumdžija: Evropski desničari žele dalju podjelu BiH
Lagumdžija: Evropski desničari žele dalju podjelu BiH

SARAJEVO - Lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da nema više nikakvih tajni i da su desničarske snage u Evropskom parlamentu vrlo glasne u tome da BiH treba dalje djeliti i etnički identifikovati teritorije.

Lagumdžija, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, saglasan je sa pojedinim BiH analitičarima da je intencija pojedinih krugova u EU da se presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci sprovede na način da Hrvati u BiH "na mala vrata" dobiju zaokružen teritorijalni entitet, što, kako kaže, vodi daljoj atomizaciji zemlje.

 ''Ni ja lično, a ni stranka iz koje dolazim, nikad nećemo pristati na daljnje deljenje BiH. Ako je dilema BiH ili perspektive u EU, hvala lijepo. Sa jedinstvom BiH nećemo imati evropsku perspektivu i neće biti zemlja EU... Ali, ako otvorimo proces dezintegracije BiH, onda nam džaba perspektiva jer naša jedina budućnost je podjela i, nažalost, podjela koja ne može proći mirno i može značiti uvod u nešto sasvim novo i nešto sasvim drugo, koje, siguran sam, ne treba ni BiH, nijednom njenom čovjeku, nijednom narodu, ne treba ni regionu i EU", rekao je Lagumdžija.

Ako presuda u predmetu Sejdić i Finci  ide u pravcu integracija ove zemlje, tvrdi on, ne plašimo se za evropsku budućnost BiH.

On poručuje da se neće umoriti od držanja standarda, principa i vrijednosti na kojima ovo društvo počiva i u koje duboko vjeruje.

Lagumdžija kaže da mu je BiH važnija od evropske i NATO perspektive.

"Mi nismo zainteresovani za (takvu) perspektivu u EU i NATO! Mi smo zanteresovani da zaista nezaustavljivo idemo tamo, ali kao jedna integrisana zemlja", rekao je Lagumdžija.

On odbacuje mogućnost odlaganja opštih izbora koji u BiH treba da budu održani ove godine, iako priznaje da bi rezultati tih izbora dijelom mogli biti stavljeni pod sumnju.

 ''Prijetnje odlaganjem izbora su čiste gluposti. Izbori će biti osim ako ne bude više sile koja nije u našim rukama, biće u prvoj sedmici oktobra ove godine, ako Bog da lijepe sreće, i niko to neće moći da zaustavi. Ali ćemo imati člana Predsedništva kojeg ne priznaju EU, Savjet Evrope, ali najvažnije je da to budu izbori koje će priznati narod BiH'', rekao je Lagumdžija u intervju za agenciju Anadolija, prenijelo je sarajevsko "Oslobođenje".

Lagumdžija nije odbacio mogućnosti saradnje sa Strankom demokratske akcije (SDA), iako nedvosmisleno ponavlja da je koalicija dvije partije stvar prošlosti i da ''SDA i SDP više nisu u nikakvoj koaliciji''. Špekulacije o obnovni saradnje dve stranke pojavile su se nakon nedavnog iznenadnog susreta šireg čelništva dvije stranke u jednom sarajevskom restoranu.

                   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije