BiH

Lagumdžija: Komšić će podržati budžet

Lagumdžija: Komšić će podržati budžet
Lagumdžija: Komšić će podržati budžet

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podržaće na sjednici ovog tijela budžet BiH koji je utvrdio Savjet ministara BiH 18. aprila i inicirati proces izmjene Ustava BiH kako bi se omogućilo i da izabranim zvaničnicima plate budu smanjene za 4,5 odsto, izjavio je večeras predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je Predsjedništvo SDP na današnjoj sjednici dalo punu podršku Nacrtu budžeta BiH kojeg je nedavno utvrdio Savjet ministara BiH.

"Odreba Ustava BiH u ovoj zemlji štiti izabrane zavaničnike, dakle poslanike, članove Predsjedništva BiH i ministre da im ne mogu biti smanjene plate. Predsjedništvo SDP-a je večeras konstatovalo da je dobro da će se linearno smanjenje plate odnositi na sve i da treba to zakonski urediti", rekao je Lagumdžija.

Ukoliko neki funkcioneri podnesu tužbe protiv BiH  zbog  neustavnog  smanjivanja   plata,  Lagumdžija kaže da će  biti dobro da se zna ko su ti ljudi koji će se pozivati na Ustav iz Dejtona da im se garantuje isti iznos plate.

Lagumdžija je naglasio da se Komšićeva zadrška vezano za budžet odnosila samo da se ne dozvoli da pitanje budžeta bude nešto što će omogućiti da se od hiljadu budžetskih korisnika plata ne smanji  samo za stotinjak funkcionera.

 Kada je riječ o odnosu sa SDA, Lagumdžija je istakao da mu je važno šta misli koalicioni partner, ali da SDP na njihov stav ne može mnogo uticati.

 "Imamo tri testa našeg odnosa sa SDA - budžet institucija BiH u parlamentu BiH, zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine u federalnom parlamentu, te zakon o koridoru Pet  ce", kaže Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a je izrazio uvjerenje da neće doći do razlaza sa SDA, istučući da sve zavisi od djela.

"Međutim, ukoliko se ne možemo naći na ta tri kapitalna projekta onda se razilazimo. Mi vjerujemo da se nećemo razići sa onima koji na ta tri projekta žele da rade", dodao je predsjednik SDP-a.

On je naglasio da se ne smije dozvoliti da BiH bude na privremenom finansiranju, jer bi se tako samo produžavala agonija zemlje, što SDP neće dozvoliti.

"Jednoglasno smo na sjednici Predsjedništva BiH konstatovali da fiskalni okvir od 950 miliona KM i 750 miliona KM iz Uprave za indirektno oporezivanje nešto što ima punu podršku. Ono na čemu ćemo insistirati jeste da se naši partneri izjasne o tome", rekao je Lagumdžija.

On je napomenuo da je na današnjoj sjednici Predjsedništva BiH razgovarano i o provođenju presude Sejdić i Finci.

Lagumdžija je istakao da je bilo razgovora o provođenju ove presude sa predstavnicima HDZ- a BiH u Mostaru,  te da su ekspertski timovi obje stranke radili na definisanju mogućih modaliteta odluke Sejdić i Finci.

 Savjet ministara 18. aprila utvrdio je Nacrt budžeta institucija BiH od 1.349.928.000 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga 444.928.000 KM.                               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije