BiH

Lagumdžija primio vladiku Grigorija

Lagumdžija primio vladiku Grigorija
Lagumdžija primio vladiku Grigorija

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija primio je u posjetu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog vladiku Grigorija.

Tokom sastanka, vladika Grigorije informisao je Lagumdžiju o aktivnostima i projektima koje Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska provodi u Mostaru s ciljem povratka srpskog stanovništva u grad na Neretvi.

Vladika je istakao da je u prvom planu završetak Saborne crkve Svete Trojice čija je obnova počela 2010. godine, a za završetak radova neophodno je osigurati još oko tri miliona KM.

Posebnu pažnju u Eparhiji posvećuju mladima, a u tom pravcu započeta je i obnova nekadašnje prve muško-ženske škole u BiH, u kojoj Eparhija namjerava otvoriti srednju poljoprivrednu školu.

Takođe, Eparhija ne odustaje od projekta obnove Begove kuće u Trebinju, kao mjesta na kojem bi se promovirala multietničnost i multikulturalnost.

Svi ovi projekti, po riječima vladike Grigorija imaju za cilj izgradnju povjerenja, povratak izbjeglih i raseljenih i simboliziraju povratak suštini BiH, njenoj multireligioznosti, multietničnosti i multikulturalnosti.

Lagumdžija je obećao konkretnu podršku projektima koje Eparhija i vladika provode, posebno naglašavajući značaj odluke vladike Grigorija da sjedište Eparhije vrati u Mostar.

Sagovornici su se usaglasili da projekti obnove porušenih vjerskih objekata znače korak naprijed u obnovi povjerenja i obnovi suštine BiH, kao zemlje jednakopravnih naroda i građana - saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije