BiH

Lagumdžija uzburkao duhove u SDP-u

Lagumdžija uzburkao duhove u SDP-u
Foto: Arhiva | Lagumdžija uzburkao duhove u SDP-u

SARAJEVO - Odluka Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da za ambasadora BiH pri UN-u predloži Zlatka Lagumdžiju, bivšeg predsjednika SDP-a i ministra vanjskih posova BiH, uzburkala je duhove u samom SDP-u, koji navodno, nije bio ni konsultovan od strane Bećirovića o imenima novih ambasadora.

Prvi je reagovao Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, koji je na svom Facebook profilu napisao da Lagumdžija nije prijedlog SDP-a te da je katastrofalna odluka da on bude kandidat za ambasadora BiH pri UN-u.

Takođe, naveo je da mu je i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, potvrdio da Lagumdžija nije usaglašen u SDP- u kao kandidat te da će takva odluka imati dalekosežne posljedice po tu stranku.

"Ukoliko je neko spreman da pljuje pa da sve poliže slobodno, ja nisam, ne u moje ime", napisao je Mijatović.

Lider SDP-a rekao je da ne želi dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva BiH na predlaganje i imenovanje ambasadoru, te da kao predsjednik nije učestvovao u konsultacijma niti prijedlozima kandidata za ambasadore. Istakao je i da nikakvog hitnog sastanka tim povodom u SDP-u nije bilo već da je bila ranije planirana i zakazana sjednica Kolegija.

"Naravno da sam članovima kolegija odgovorio na pitanja koj su tema i ovog statusa. Naša zemlja prolazi kroz jako turbulentan period i dosadašnja diplomatska mreža je pokazala kako nije u stanju odgvoriti potrebama i međunarodnim interesima BiH. Želim vjerovati, a poznavajući Denisa mislim da se rukovodio željom da učini najbolje za državu BiH i da diplomatsku mrežu podigne na viši nivo. Kao i u vijek u svakoj kadrovskoj križaljci ima onih koji su više ili manje zadovoljni rješenjima", rekao je Nikšić.

Sam Lagumdžija, potvrdio je da je prije 15-ak dana razgovarao sa Bećirovićem te da ne postoji važnija destinacija od Ujedinjenih nacija i da će se tu u naredne dvije tri godine mnogo toga prelamati.

"Napravio je jasne kriterije. Koje karakteristike ti ljudi imaju, obrazovanje, CV, pokušat će napraviti spoj mladosti i mudrosti sa iskustvom u diplomatiji. To je nešto što mi je bilo itekako prihvatljivo. Prije tri dana i zvanično sam prihvatio kandidaturu", rekao je Lagumdžija.

Osim Lagumdžije, Bećirović je sačinio listu od još 13 imena koje  nemjerava imenovati za ambasadore, a na njoj se nalaze Osman Topčagić koji bi trebao službovati u Velikoj Britaniji, zatim Sabit Subašić, koji je predložen za ambasadora u Egiptu, a tu su još i Erol Avdović kojem je namjenjena služba u Belgiji. Na listi su i Haris Hrle koji bi u narednim godinama BiH trebao predstavljati u Indiji, Nijaz Čardaklija bi trebao službovati u Iranu, a Elma Kovačević-Bajtal u Crnoj Gori, dok je Damir Arnaut kandidat za ambasadora u Njemačkoj, a Haris Bašić u Vijeću Evrope. Anesa Kudrunović, kandidat je za mjesto ambasadora u Danskoj, a Armin Limo u Indoneziji dok je Emin Čohodarević predložen za ambasadora u Pakistanu, a Amira Arifović za mjesto u Italiji.

Ambasadore u BiH imenuje Predsjedništvo BiH, i svaki od članova Predsjedništva nominira ambasadore ispred svog naroda, tako da je Bećirović predložio kvotu koja pripada Bošnjacima, dok će Željka Cvijanović i Željko Komšić, članovi predsjedništva BiH predložiti imena za ambasadore srpske, odnosno hrvatske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije