BiH

Lajčak: BiH treba da ide prema građanskom principu

Lajčak: BiH treba da ide prema građanskom principu
Foto: Ilustracija | Lajčak: BiH treba da ide prema građanskom principu

BRISEL - U Bosni i Hercegovini postoje dvije realnosti, dejtonska i evropska, i mi bismo sada trebali krenuti prema ovoj drugoj - evropskoj, izjavio je u ponedjeljak u Briselu slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU raspravljali su na zahtjev Hrvatske o stanju u BiH nakon izbora održanih 7. oktobra.

"Jasno je da imamo dvije realnosti u Bosni i Hercegovini. Imamo dejtonsku realnost, koja je izgrađena na etničkom principu, i imamo evropsku, koja je izgrađena na građanskom principu. Trebali bismo sada ići nekako od jedne prema drugoj, ali trenutno imamo obje ove realnosti i to nam stvara niz problema", rekao je Lajčak, koji je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Zaključak ove rasprave je da bi EU trebala ući aktivnije u političke procese u BiH. Želim reći da je rasprava bila vrlo naklonjena prema BiH. Razgovarali smo o tome kako da pomognemo zemlji, a ne da je kaznimo i mislim da je to vrlo pozitivno", dodao je Lajčak.

On je rekao da je Hrvatska u raspravi izrazila zabrinutost zbog položaja hrvatskog naroda u BiH "jer osjeća da nema svog predstavnika u Predsjedništvu".

"Imali smo zanimljivu raspravu. Jasno je da proces formiranja vlasti neće biti jednostavan", rekao je slovački ministar.

(Vijesti.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije