BiH

Lalović i Škiljević oslobođeni optužbe za zločin protiv čovječnosti

Lalović i Škiljević oslobođeni optužbe za zločin protiv čovječnosti
Lalović i Škiljević oslobođeni optužbe za zločin protiv čovječnosti
Srna

SARAJEVO - Sud BiH oslobodio je Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u Kazneno-popravnom domu (KPD) "Butmir" kraj Sarajeva.

Lalović i Škiljević oslobođeni su optužbe jer nije Apelaciono vijeće Suda BiH nije van razumne sumnje utvrdilo da su počinili zločine koji su im stavljeni na teret optužnicom Tužilaštva BiH, navodi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Prema ovoj drugostepenoj presudi, Lalović i Škiljević oslobođeni su optužbe da su od maja do decembra 1992. godine sa pripadnicima vojnih, policijskih i političkih struktura tadašnje Srpske Republike BiH učestvovali u sistematskom udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio progon, zatvaranje civila, mučenje i prisiljavanje na prinudni rad, te ubijanje.

Lalović, kao upravnik KPD "Butmir", te Škiljević kao njegov zamjenik, prema presudi, nisu imali efektivnu kontrolu nad radom ove ustanove, gdje su smještani zatvorenici, te držani u nehigijenskim uslovima, sa slabom ishranom i  nemogućnošću ostvarenja medicinske zaštite.

"Tužilaštvo BiH nije dokazalo diskriminatorsku namjeru optuženih. Svi saslušani svjedoci govorili su o slaboj ishrani, nedostatku prostora, ali i o korektnom odnosu optuženih prema zatvorenicima. Svjedoci su govorili da je optuženi Škiljević jednog zatvorenika odveo u bolnicu da mu se pruži medicinska pomoć, dok im je Lalović donosio cigarete. Lalović i Škiljević su skretali pažnju stražarima da ne smije biti maltretiranja zatvorenih osoba", rekao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Senadin Bektašević.

Drugostepena presuda donesena je nakon što je Apelaciono vijeće prihvatilo žalbe koje su iznesene na prvostepenu presudu Suda BiH. Prema presudi koja je izrečena u junu 2010. godine, Lalović je bio osuđen na pet, a Škiljević na osam godina zatvora.

U drugostepenom suđenju nisu ponovno preslušavani, niti javno pročitani svi iskazi svjedoka koji su prethodno bili izneseni, a Sudsko vijeće je prihvatilo izvođenje nekoliko novih dokaza.

Lalović i Škiljević oslobođeni su optužbe da su sačinjavali spiskove zatvorenika koji su odvođeni na prinudne radove, kao što je kopanje rovova, sahranjivanje ubijenih i slično, a gdje su mnogi ranjeni ili poginuli, te optužbe da nisu preduzeli ni jednu radnju da se spriječi odvođenje zatvorenika na nepoznate lokacije, gdje su ubijani.

"Sud je bio u sumnji da li postoji veza između radnji optuženih i izvršenog djela u KPD `Butmir` i zbog toga je donijeta oslobađajuća presuda. U KPD `Butmir` od maja 1992. do decembra 1995. godine počinjeni su strašni zločini, a moguće je da dodatnim angažmanom odgovorni budu kažnjeni", rekao je Bektašević obrazlažući presudu.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije