BiH

Lavrov: Nadam se da će NATO biti mudar da spriječi rat

Lavrov: Nadam se da će NATO biti mudar da spriječi rat
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Nadam se da će NATO biti mudar da spriječi rat

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nada se da će NATO biti dovoljno mudar da spriječi rat širokih razmjera, ali je u intervjuu za RT Frans, Pari mač i Figaro upozorio da je opasnost od nenamjernih incidenata porasla u nedostatku normalnog dijaloga sa Rusijom.

"Vjerujem da će svi biti dovoljno mudri da to spriječe. Međutim, svakako smo veoma zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO-a", istakao je šef ruske diplomatije, prenosi Tas.

Lavrov je podsjetio da su se članovi Savjeta NATO-a i Rusije tri puta sastali u protekle dvije godine bez ikakvih rezultata.

Prema riječima ruskog ministra, predstavnici NATO-a su bili spremni samo za razgovore o Ukrajini.

"Pokušavam da ostanem u granicama pristojnosti", naglasio je, dodavši da se "čine pokušaji da se Savjet NATO-a i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grijehe".

"To je, takođe, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih susjeda, koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvijek bude predmet oštrih kritika", istakao je šef ruske diplomatije.

Naveo je i da su skoro svi oblici saradnje Rusije i NATO-a zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova i komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi Kurtisa Skaparotija nisu dovoljni da se eliminišu rastući rizici od nenamernih incidenata.

Kaže i da odbijanje NATO-a da nastavi dijalog sa Moskvom vuče korijene iz uticaja Vašingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama.

"Jasno je da niko u NATO-u ne čini ništa bez SAD... Vjerujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih poslanika", zaključio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije