BiH

Lepir: Karan nije imao pravo da prisustvuje pres-konferenciji

Lepir: Karan nije imao pravo da prisustvuje pres-konferenciji
Foto: Vladimir Stojaković | Lepir pred Anketnim odborom

BANJALUKA - Anketni odbor Narodne skupštine RS, koji je formiran radi sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića saslušao je danas Želimira Lepira, glavnog okružnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora kazao je da su pitanja bazirana na onom što je Anketnom odboru poznato iz odgovora koji su odboru dostavljeni iz zvaničnih institucija.

Borenović je i Lepiru naglasio da bi odgovori na pitanja trebali biti kratki i jasni.

Na pitanje Borenovića da li postoji mogućnost da su Davidu predmeti pronađeni u džepovima podmetnuti u periodu prevoza od mjesta pronalaska do Gradskog groblja, Lepir je rekao da se ta mogućnost istražuje.

Na pitanje Borenovića da li je tužilac prisustvovao obdukciji, Lepir je rekao da nije.

Lepir je kazao je da Željko Karan nije imao pravo da prisustvuje pres-konferenciji i iznosi detalje prije nego je obdukcioni nalaz bio gotov.

Istakao je da je neuobičajeno da na konferenciji prisustvuje patolog.

"Neuobičajeno je i da se konferencija održava bez tužioca, ali to ne mijenja stvar jer sam ja nevezano za konferenciju preduzeo sve potrebne mjere i radnje", naglasio je Lepir.

Na pitanje Borenovića,  da li je upozorio Karana na njegova pojavljivanja u medijima i komentarisanje "temperature vode i njene veze s vremenom smrti", Lepir je odgovorio da jeste i da mu je rekao da ne bi trebalo da izlazi u javnost s tim detaljima, kao što je, kako kaže, i on odbio gostovanje na jednoj  televizija.

Naglasio je da je na Sveučilište u Zagrebu poslata dokumentacija kako bi se utvrdilo tačno kako su nastale povrede na Dragičevićevom tijelu, odnosno da li su nastale u tuči, prilikom pada, postmortalne ili neke druge vrste.

"Nakon što nam stignu rezultati moćićemo preduzeti i druge radnje. Mi radimo pod ogromnom presijom. To je neprimjerno i do sad neviđeno da se moj tužilac i ja nazivamo zločincima i saučesnicima, a mi smo u ovoj istrazi dali sve od sebe i formirali tim kakav do sad nije viđen", rekao je Lepir.

"Iz sadržaja policijskog izvještaja proizilazi da je Davidova smrt zades. Mi tu kvalifikaciju nismo prihvatili zato što mi ne znamo kakva je ova smrt", dodao je on.

Na pitanje da li su istražene prijetnje koje su upućene njemu, Lepir je odgovorio da je takve stvari teško utvrditi te da još nema podataka ko je uputio prijetnju.

"Prošao sam i sito i rešeto i sve sam doživio, ali da me neko naziva saučesnikom to nisam. Ne mogu noću da spavam od svega ovog", rekao Lepir.

Na pitanje zašto je slučaj Davida Dragičevića zaveden kao KTA, Lepir je rekao da je to oznaka za djela gdje nije definisan učinilac i nije definisano djelo, a ako se, kako kaže, utvrdi učinilac onda se prevodi na KT.

Na pitanje Drage Kalabića, zamjenika predsjednika Anketnog odbora, da li je postupanje policije u bilo kojem slučaju bilo sporno, Lepir je rekao da nikakvih propusta u radu policije nema te da su i Uprava za organizovani i teški kriminalitet i Uprava kriminalističke policije izuzetno profesionalne.

Naglasio je da nikad nigdje formalno nije zapisano da je Davidova smrt zades.

Lepir je istakao je da smatra da se tužilaštvo dovoljno obraća javnosti, ali da pazi da ne ugrozi istragu.

Na pitanje Kalabića da li je Lepir razmišljao o ostavci,  Lepir je rekao da mu je savjest čista, da nema mrlje u karijeri, te da ne zna zašto bi razmišljao o ostavci.

"Mislim da se trenutno vrši predmetna DNK analiza uzoraka iz kuće na Laušu" rekao je Lepir.

Naglasio je da su uzorci Davidovog mozga poslati na.analizu u Beograd. Na pitanje Borenovića, da li je moguće da povrede Davidove glave mogu dovesti do gubitka ili pomućenja svijesti koja bi "pomogla" da se lice lakše utopi, Lepir je odgovorio:

"Upravo zato su uzorci mozga i poslati na analizu. Mi ne možemo funkcionisati na osnovu seoskih priča i pretpostavki nego na osnovu činjenica. Vještak iz Beograda (Ivica Milosavljević) je saslušan i u svojstvu svjedoka i u svojstvu vještaka".

Na konstataciju Ljiljane Tešanović, člana grupe "Pravda za Davida", da je govoreno da David nije bio kući Rađen, Lepir je odgovorio:

"Tužilaštvo to nije reklo i to da li je bio ili ne je tajna o kojoj ne mogu da govorim trenutno. Ogradio sam se od izjave Davora Dragičevića da su Davidu izbijeni zubi i polomljena vilica jer to nije tačno, a to potvrđuju i oba obdukciona nalaza."

Ranije danas Anketni odbor saslušao je Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS i Dalibora Vreću, postupajućeg tužioca u slučaju Davida Dragičevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije