BiH

Lideri šestorke dogovorili plan djelovanja do Nove godine

Lideri šestorke dogovorili plan djelovanja do Nove godine
Lideri šestorke dogovorili plan djelovanja do Nove godine

SARAJEVO - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku lidera stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH sumirano šta je do sada urađeno i šta se još do Nove godine može realizovati od zakona koje su dogovorili SNSD i SDP, a podržale ostale partije.

"Ti zakoni se sada nalaze u Savjetu ministara BiH, a riječ je o izmjenama Izbornog zakona, Zakona o izboru i imenovanju tužilaca, Privrednoj komori... SDA može da blokira donošenje ovih zakona svojim neprisustvom /na sjednici Doma naroda/, ali bi to onda bila opstrukcija institucija", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Lider SNSD-a  naglasio  je  da je razgovarano i o evropskom putu, kao i o zastoju u provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava  u predmetu   "Sejdić – Finci".

Dodik je ponovio da predstavnici Republike Srpske ostaju pri  stavu da   izbor člana Predsjedništva BiH mora biti  neposredan i direktan, što je   u skladu sa tom odlukom, koja ne traži izmjenu načina izbora.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija najavio je da bi 21. decembra trebalo da bude održan sastanak na kojem će biti finiširan dogovor i preciziran mehanizam koordinacije sa EU, koja proizilazi iz briselske "Mape puta". 

Lagumdžija je rekao da će ovim sastankom koordinisati predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

"Mislim da se to vrlo lagano privodi kraju", rekao je Lagumdžija nakon neformalnog sastanka lidera šest političkih stranaka koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.  

On je rekao da je na sastanku konstatovano da bi pred Savjetom ministara BiH brzo trebalo da se nađe paket zakona, koji je u Mostaru prihvaćen kao okvirni paket prihvatljiv za sve, a koji proizilazi iz dogovora SNSD-a i SDP-a i sada je paket šest stranaka.

"Nadamo se da će ovi zakoni oko Nove godine biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Lagumdžija novinarima.  

Na sastanku je, kaže Lagumdžija, razgovarano o tome kako bi u Brčkom stvari trebalo da budu sistemski riješene, a ne da se svake četiri godine pokušavaju praviti političke igranke, i da se ne dižu nepotrebno međunacionalne tenzije.

"Dali smo nalog našim ljudima u Brčkom da pokušaju da se dogovore oko sistemskog rješavanja problema i da se u Statut Brčkog ugrade vrlo precizni mehanizmi koji bi bili rezultat dogovora ljudi u toj lokalnoj zajednici, odnosno svih stranaka koje imaju kapacitet da promijene Statut Brčkog", pojasnio je Lagumdžija. 

On je naglasio da je velika stvar da su budžeti u BiH usvojeni u prvoj polovini decembra.

Lagumdžija je rekao da domaćin današnjeg privatnog ručka, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončića, i dalje ima obavezu da organizuje sljedeći sastanak lidera šestorke na kojem će biti riječi o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

"To je veliki problem i obaveza koju imamo i optimista sam da ćemo se dogovoriti. Ne vjerujem da će to biti u naredne dvije do tri sedmice. To bi mogli da privedemo kraju u prva dva mjeseca naredne godine", rekao je Lagumdžija. 

Naglašavajući da se stvaraju pretpostavke da to bude riješeno na pravi način, Lagumdžija je naveo da je svima jasno da se, ukoliko to ne bude dogovoreno početkom naredne godine, ulazi u teško vrijeme, jer 2014. nije godina za dogovor.

On je naveo da danas nije bila prilika da se razgovara o vojnoj i državnoj imovini, jer o tome i dalje postoje udaljeni stavovi.

"Ima još puno toga o čemu se ne slažemo, ali danas smo pokušali da riješimo neke stvari koje mogu da budu pomak naprijed. Uvjeren sam da ono što smo do sada uradili nije maksimum i mislim da se može dalje", smatra Lagumdžija.  

On je rekao da ga zabrinjava da sve tri frakcije u SDA "svoje mjesto pod suncem u toj stranci" traže u radikalizaciji političke scene unutar ove stranke, pa tako i unutar BiH.

"To je loše i za SDA i za Bošnjake i za BiH", rekao je Lagumdžija.  

Radončić je izjavio da je danas bio domaćin privatnog ručka koji je bio uspješan.

"Sumirali smo rezultate na kraju godine. Ponosni smo da je BiH prvi put nakon Dejtona usvojila entitetske i budžet na nivou BiH zahvaljajući efikasnosti stranaka”, rekao je on.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da su lideri stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu dogovorili da se ubrza usvajanje zakona koje su najavili SNSD i SDP, a   već su u proceduri u Savjetu ministara BiH.

"Ovo je bio neformalni razgovor, bez zaključaka. Pokušali smo da približimo stavove i dogovorimo se o nekim zakonima i konkretnim rješenjima koji čekaju da budu ubrzani,  a koji su već u Savjetu ministara", rekao je Bosić novinarima nakon sastanka.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo LJubić najavio je danas u Sarajevu da bi već na dnevnom redu sljedeće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 18. decembra, mogli biti neki zakoni iz dogovora u Mostaru.

LJubić je istakao da je na današnjem sastanku lidera šest stranaka koje čine većinu u Predstavničkom domu BiH razgovarano u relaksirajućoj atmosferi o ozbiljnim stvarima.

"Ne bih želio najavljivati šta će biti rezultati toga. Nadam se da će oni uskoro biti vidljivi", rekao je LJubić novinarima nakon sastanka. 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kaže da su lideri "šestorke" danas željeli da analiziraju šta je urađeno u prethodnom periodu, prije svega kad je riječ o budžetu BiH.

On je dodao da su se saglasili da je "šestorka", što se tiče ključnog elementa, položila ispit i time dobila normalniji ambijent da traži rješenja za odluku "Sejdić-Finci" i zakonodavna rješenja o kojima je razgovarano u Mostaru, a koja će veoma brzo ići u parlamentarnu proceduru.

"Za mene je najvrednija stvar da smo uspjeli usvojiti budžet na nivou BiH, da imamo entitetske budžete i, s te strane, smo riješili ključnu krizu koja je prijetila zbog odnosa koje imamo", istakao je Čović. 

Prema njegovim riječima, napravljen je i plan na kojem bi zajedno trebalo da rade u narednom periodu.

"Prvi je korak Vlada Federacije BiH /FBiH/, a onda set zakona koji su u proceduri u Savjetu ministara BiH. Vjerujem da u narednih mjesec dana taj set zakona može da bude usvojen", pojasnio je Čović.  

On je naveo da su svi naglasili da do Nove godine mora biti stvoren ambijent da u FBiH bude promijenjena izvršna vlast.

"Ako to uspijemo onda sam optimista da ćemo do kraja marta naredne godine riješiti način izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i ono što smo obećali evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu da naredni sastanak na visokom nivou dočekujemo spremni da tražimo kandidatski status", naglasio je Čović.

Prema njegovoj ocjeni, "većina tema koje sve nas interesuju nisu bile tema današnjeg sastanka".

Sastanku u Sarajevu, osim lidera SDS, prisustvovali su i predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović,  HDZ-a 1990 Božo LJubić i SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije