BiH

Ljajić i Šarović zabrinuti zbog reakcija međunarodne zajednice

Ljajić i Šarović zabrinuti zbog reakcija međunarodne zajednice
Foto: N.N. | Ljajić i Šarović zabrinutost zbog reakcija međunarodne zajednice

​BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocijenili su danas u Beogradu da je zbog uvedene diskriminatorske takse od 100 odsto, trgovina dvije zemlje s Prištinom praktično onemogućena.

Kako se navodi u saopštenju iz Ljajićevog kabineta, dvojica ministara izrazili su "zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja do sada nije ubedila Prištinu da povuče pomenute barijere".

Ljajić i Šarović su se u tom smislu dogovorili da upute zajedničko pismo državama članicama EU, s obzirom da se 17. decembra održava Savjet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kome će biti razmatrana primena S SP od strane privremenih institucija u Prištini.

"To je poslednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje pomenutih mjera, ili će u protivnom biti neophodno zatražiti suspenziju S SP između EU i Kosova. Naime, povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i S SP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a prije svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na lečenje", kaže se u saopštenju.

Ljajić i Šarović su se saglasili da i ubuduće koordinariju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama, kako bi diskriminatorske mere Prištine što pre bile ukinute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije