BiH

Ljevica u Kantonu Sarajevo poručila: Želimo formirati većinu bez SDA

Ljevica u Kantonu Sarajevo poručila: Želimo formirati većinu bez SDA
Foto: Nedžad Uglješa | Ljevica u Kantonu Sarajevo poručila: Želimo formirati većinu bez SDA

SARAJEVO - SDP BiH, Naša stranka i DF dogovorili su dokument za zajedničko djelovanja u Kantonu Sarajevo u cilju formiranja vlasti koju neće činiti Stranka demokratske akcije i Bosanska stranka.

Milan Dunović, iz DF-a ističe da je svrha formirati vlast u Kantonu Sarajevo, da koalicija bude programska i u interesu građana

Damir Mašić, politički direktor SDP-a BiH kazao je da ovaj sastanak ne potvrđuje da ove stranke misle da su izbori fer i pošteni.

„Mi ćemo iskoristiti svaku zakonsku mogućnost, uputiti žalbu prema Centralnoj izbornoj komisiji ili čak krivične prijave prema Sudu BiH zbog izbornih nepravilnosti u kojima je stradao i Denis Bećirović“, kazao je Mašić.

Mašić je istakao da će i u ostalim kantonima biti cilj formirati vlast bez SDA.

Edin Forto iz Naše stranke je objasnio sadržaj dokumenta oko kojeg su se usaglasile ove tri političke stranke.

„Format dokumenta je dogovoren. Odnosi se na principe djelovanja skupštinske većine, zatim na zakonske i podzakonske akte i mjere koje treba poduzeti. Dokument će biti masivan i detaljan. Bit će dostupan javnosti“, naglasio je Forto.

Ukazao je da će ove političke stranke zajednički pregovarati sa drugima o formiranju vlasti.

Na pitanje da li će prepustiti SDA da pokuša formirati vlast prva, Forto je odgovorio:

„Nismo ih svezali, neka rade šta hoće“.

"Ovo će biti programska koalicija, SDA se iz ove koalicije programski eliminiše. SDA nije u kapacitetu da odgovori na taj način. Imaju apravo i slobodu da pregovaraju s kim žele", kazao je Dunović.

Na kraju je poručeno i naglašeno da se ovaj sastanak odnosi na buduće djelovanje kada je riječ o vlasti u Kantonu Sarajevo te da ne žele predviđati šta može biti u drugim kantonima i na nivou FBiH i države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije