BiH

Ljevica u jednom kolu

Ljevica u jednom kolu
Foto: N.N. | Ljevica u jednom kolu

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH obaviće razgovore sa svim građanskim strankama s ciljem utvrđivanja najproduktivnijih modela za zajednički nastup na opštim izborima u oktobru.

Ovo je jučer za "Nezavisne" izjavio Miro Lazović, potpredsjednik SDP BiH, navodeći da će pokušati postići dogovor i u vezi s kandidaturom za Predsjedništvo BiH.

"Pokušaćemo eventualno postići dogovor o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH, čime bi praktično bila osigurana pobjeda i ulazak u Predsjedništvo", rekao je Lazović. Na pitanje da li dogovor treba da bude postignut i u vezi s utvrđivanjem zajedničkih lista za opće izbore, Lazović odgovara da su razni modaliteti.

Da je ljevica očito blizu konkretnog dogovora i neke vrste ujedinjenja jučer je potvrdio i Željko Komšić, lider Demokratske fronte (DF), koji je najavio kako će predložiti konkretan plan ujedinjenja ljevice. Ključni Komšićev uslov, kako je naveo, jeste da se aktuelni predsjednici stranaka povuku i političko djelovanje prepuste novim ljudima.

"Namjera mi je da predložim konkretan plan ujedinjenaj, ne samo SDP-u, nego i nekim drugim strankama. Naravno, osnovni uslov je da se dosadašnji predsjednici stranaka povuku sa svih funkcija i da se otvori put i da prilika novim ljudima", poručio je Komšić, koji navodi kako je to potrebno zbog uzajamnog povjerenja.

"To je potrebno zbog povjerenja i potrebe da se izbjegne utisak kako je neko gubitnik u tom procesu", izjavio je jučer Komšić.

Emir Suljagić, jedan od lidera Građanskog saveza (GS), poručuje da ova partija u potpunosti podržava prijedlog SDP-a za zajednički nastup stranaka ljevice, bez garancija za bilo čiju individualnu poziciju.

"Mi u GS-u smo spremni odmah pristupiti razgovorima o zajedničkom nastupu, modalitetima i zajedničkom kandidatu ljevice za člana Predsjedništva BiH na izborima. Također, pozdravljamo i poziv Komšića da se sve stranke građanske provenijencije ujedine s ciljem pobjede nad nacionalističkom hobotnicom koja vlada dobrim dijelom i zbog razjedinjenosti građanske opozicije", rekao je Suljagić.

On naglašava da su se, zahvaljujući razmiricama među ljevicom, nacionalisti, fašisti i druge retrogradne snage na velika vrata vratile 2014. godine, te za manje od četiri godine vladavine državu vratile 20 godina unatrag.

Podsjećamo, svih posljednjih mjeseci vladao je svojevrsni "status quo" kada su u pitanju bilo kakvi pokušaji globalnog ujedinjenja ljevice.

Tek su SDP i DF postigli neku vrstu dogovora, no sve je moglo da padne u vodu nakon što je Komšić obznanio vlastitu kandidaturu za Predsjedništvo BiH, a SDP odgovorio najavom da će i oni imati dva kandidata za kolektivnog šefa države.

Potpuno novi momenat nastupio je nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDP-a, s koje je poručeno kako je ova temeljna stranka ljevice otvorena za pokušaj zajedničkog nastupa svih partija ljevice i mogućeg utvrđivanja jednog kandidata za Predsjedništvo BiH. Kako saznajemo, naredne sedmice (a možda već i krajem ove) trebalo bi da uslijede ozbiljni međustranački razgovori na ovu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije