BiH

Slovenija priprema samit EU i zapadnog Balkana, hoće region u EU

Slovenija priprema samit EU i zapadnog Balkana, hoće region u EU
Foto: Image by traveldudes from Pixabay | Ljubljana priprema samit EU i zapadnog Balkana: Slovenija hoće region u EU

SARAJEVO, LJUBLJANA - Slovenija će tokom svog predsjedavanja EU u drugoj polovini godine organizovati samit EU i zapadnog Balkana, koji će biti posvećen bržem napretku regiona ka Uniji, saznaju "Nezavisne".

Sličan samit organizovala je i Hrvatska tokom svog predsjedavanja EU prošle godine, ali je on ostao u sjeni pogoršanja situacije u vezi s koronom. Uprkos tome, na samitu su doneseni važni zaključci, a pripremljen je teren za Sofijsku deklaraciju.

Zorica Bukinac, ambasadorka Slovenije u BiH, za "Nezavisne" je potvrdila ovu informaciju i napomenula da će Slovenija zapadnom Balkanu posvetiti posebnu pažnju.

"Slovenija će tokom svog predsjedavanja nastojati da nastavi proces proširenja sa zemljama zapadnog Balkana, razmatranje političko-sigurnosnih tema i sektorsko povezivanje u različitim oblastima. Slovenačko predsjedavanje zato planira i organizaciju sastanka vrha EU - zapadni Balkan, a trenutno se o tome vode razgovori na najvišem nivou, to jest s Kabinetom predsjednika Savjeta EU", rekla je Bukinčeva, uz napomenu da njena zemlja podržava BiH u evroatlantskim integracijama. 

"Budućnost BiH je u EU, a Slovenija će to zagovarati i tokom predsjedavanja Savjetom EU. Ovo je ostvariv cilj kad BiH preuzme svoj dio odgovornosti za sprovođenje reformi. Sada je prilika za napredak", naglasila je.

Bukinčeva je iznijela zanimljiv podatak da je BiH najveći pojedinačni primalac slovenačke razvojne pomoći, napomenuvši da je 30 odsto svih sredstava za zapadni Balkan namijenjeno BiH.

Slovenija izražava svoju podršku i održava prisustvo u BiH takođe preko angažmana za osigranje njene stabilnosti. Pripadnici slovenačkih oružanih snaga učestvuju u operaciji 'EUFOR Althea', a na nedavnoj svečanosti pripadnici slovenačke vojske preuzeli su dodatno i Grupu za praćenje i vezu - LOT u Banjaluci", istakla je. 

Na naše pitanje koji će biti prioriteti Slovenije tokom predsjedavanja, podsjetila je da će proces proširenja biti vođen u skladu s novom metodologijom koja je usvojena prošle godine.

"Slovenija će takođe težiti napretku na području rješavanja otvorenih pitanja u regionu, uključujući i pitanja sukcesije. Podržaćemo rješavanje političkih i sigurnosnih pitanja u regionu, kao što je dijalog Beograd - Priština", naglasila je. 

S obzirom na prijetnju od kovida, Bukinčeva je rekla da će i ova tema biti aktuelna u kontekstu rješavanja socijalnih i ekonomskih problema i potrebe oporavka. 

"Slovenija će se za vrijeme svog predsjedavanja zalagati za efikasno sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana za region u iznosu od devet milijardi evra, koji će biti finansiran sredstvima pretpristupne pomoći. Evropska komisija je već započela programiranje IPA programa za 2021. i 2022. godinu, stoga je koordinirana saradnja s BiH važna", rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije