BiH

Lokalne izborne komisije traže rebalans, nedostaje para za biračke odbore

Lokalne izborne komisije traže rebalans, nedostaje para za biračke odbore
Foto: Dražan Pozderović | Lokalne izborne komisije traže rebalans, nedostaje para za biračke odbore

BANJALUKA - Između ostalog, i zbog povećanja naknada predsjednicima i zamjenicima predsjednika biračkih odbora, mnoge opštine i gradovi u Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH ulaze u rebalans budžeta, a ako kojim slučajem ti rebalansi ne budu odobreni, troškove izbora, odnosno naknada članovima biračkih odbora snosiće viši nivoi vlasti.

"Tražili smo dodatna sredstva i sada očekujemo rebalans. Mi smo prvobitno predvidjeli malo veći iznos, jer iz iskustva znamo da članovi biračkih odbora neće da rade za male naknade tako da nam ne nedostaje puno. U ovom trenutku treba nam između 10.000 i 15.000 KM, ali to treba da bude odobreno rebalansom", rekla je za "Nezavisne novine" Ljiljana Stevanović, predsjednik Opštinske izborne komisije u Srebrenici.

O nedostatku novca opštinskih izbornih komisija za naknade članovima biračkih odbora nedavno je bilo govora i na sjednici Centralne izborne komisije BiH, koja je od svih lokalnih izbornih komisija zatražila podatke koliko im novca nedostaje, odnosno koliko su planirali za te namjene.

"Sve one su u obavezi da urade restrukturiranje svog budžetskog zahtjeva i obrate se opštinama. Ukoliko im taj zahtjev ne bude odobren, u skladu sa zakonom, mora ga nadoknaditi viši nivo vlasti, u Federaciji BiH prvo kanton pa entitet, a u Republici Srpskoj entitet, kako bi se sredstva pravovremeno osigurala", rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH.

Ona kaže da je CIK svjestan toga da, kada su opštinske izborne komisije planirale svoje zahtjeve, nisu mogle znati da će doći do izmjena Izbornog zakona prema kojem se na poseban način selektuju članovi i intenzivira trening za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.

"Sve je to uticalo da su mnogo veća sredstva potrebna za rad biračkih odbora nego što je na nivou lokalnih zajednica planirano i odobreno", rekla je nedavno Hadžiabdićeva.

Podsjećanja radi, Centralna izborna komisija BiH odlučila je da naknada predsjedniku biračkog odbora bude 400 KM, a njegovom zamjeniku 200 KM. Tu odluku CIK je donio na osnovu Izbornog zakona BiH, koji je nametnuo Kristijan Šmit, a koji im je dao takva ovlaštenja s obzirom na to da je ranijim Izbornim zakonom BiH bilo propisano da članovi biračkih odbora imaju pravo na naknadu, a da odluku o visini te naknade donose opštinske izborne komisije. Za prošle lokalne izbore, zavisno od opštine do opštine, naknada se kretala uglavnom oko 100 KM.

"Ne vjerujem da bilo koja opština može imati problema zbog toga ili da će samo zbog toga ići u rebalans. Jedan broj lokalnih zajednica već je krenuo u rebalanse, ali zbog većeg priliva prihoda, i vjerovatno će sektori za finansije i te naknade ukalkulisati u rebalanse", rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Kada je riječ o predsjednicima i zamjenicima predsjednika biračkih odbora, za razliku od prošlih lokalnih izbora, njih sada imenuje Centralna izborna komisija BiH, što joj je takođe omogućeno izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Šmit. S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini ima oko 6.000 biračkih mjesta, CIK treba da izabere čak 12.000 članova, što će, kako su "Nezavisne" ranije pisale, biti veoma teško i pored značajno većih naknada.

Objavljen privremeni birački spisak

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

CIK je pozvao sve državljane BiH sa biračkim pravom da izvrše uvid u privremene izvode, te da, ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka, odmah kontaktiraju sa nadležnom matičnom kancelarijom i centrom za birački spisak.

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska sadrži podatke sa stanjem na dan raspisivanja izbora, 8. maja, a dostupan je javnosti na uvid od 8. juna do 7. jula.

Izborne komisije dužne su izložiti privremene izvode iz centralnog biračkog spiska u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima kako bi ih birači mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa.

Pozvani su i svi oni koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena lica koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležnu matičnu kancelariju i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih lica u matičnu knjigu umrlih i njihovi podaci izbrisali sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe sprovođenja lokalnih izbora u BiH 6. oktobra.

Svoje biračko pravo državljani BiH mogu provjeriti i na web-stranici CIK-a pod linkom "Da li ste registrovani".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije