BiH

Lokalni izbori biće odgođeni za 15. novembar

Lokalni  izbori biće odgođeni za 15. novembar
Foto: Ilustracija | Lokalni izbori biće odgođeni za 15. novembar

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH (CIK) odgodiće lokalne izbore za 15. novembar ove godine, saznaju "Nezavisne".

Iz CIK BiH "Nezavisnim" je ranije potvrđeno da će odluka biti saopštena sutra.

Iz Komisije objašnjavaju da je danas istekao rok od 15 dana za obezbjeđivanje finansijskih sredstava za održavanje izbora.

CIK BiH je ove sedmice na sjednici razmatrao probleme u provođenju ovogodišnjih lokalnih izbora, koji su zakazani za 4. oktobar, pri čemu su članovi Komisije konstatovali da s donošenjem novih odluka u vezi s održavanjem izbora, uključujući i odluku o njihovom odgađanju, treba sačekati da li će Vijeće ministara na sjednici eventualno donijeti odluku o finansiranju izbora.

Međutim, u četvrtak se to nije desilo, a Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je da će sredstva za izbore biti usvojena u onom roku kako je definisano budžetom za 2020. godinu.

Upitan da kaže šta je sa zakonskim rokom za obezbjeđivanje tih sredstava, jer on ističe u petak, Tegeltija je rekao da smatra da se na tome nepotrebno insistira.

"Davno sam rekao da unutar BiH postoje grupacije koje ne žele da se održe lokalni izbori zbog toga što je evidentno da će doživjeti neuspjeh", kazao je Tegeltija te dodao da traže različite načine da se oni prolongiraju ili za kraj godine ili na proljeće iduće godine, kao i da neke političke opcije predlažu da se lokalni spoje s opštim izborima.

"Mislim da to nije moguće i pozivam CIK BiH da provodi procedure u vezi s izborima", rekao je Tegeltija.

Saša Magazinović (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu BiH, mišljenja je da sve ovo što se dešava ima najmanje veze s novcem za izbore.

"U pitanju je strah vladajućih od gubitka vlasti. On je toliko veliki da su spremni na sve kako bi narodu oduzeli pravo glasa. U tom projektu učestvuju i članovi CIK-a, koji će snositi posebne posljedice zbog svega što rade", kazao je Magazinović.

Dženan Đonlagić (DF), poslanik u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne" kaže da su izbori potrebni i da su dio demokratskog poretka.

"To što HDZ i SNSD sada blokiraju donošenje državnog budžeta, čime žele onemogućiti finansiranje lokalnih izbora, je nastavak njihove zajedničke antidržavne politike", tvrdi Đonlagić.

Adil Osmanović (SDA), poslanik u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne" ističe da bi se svi morali ponašati u skladu sa zakonom, a CIK u skladu sa zakonom može prolongirati izbore najviše mjesec dana. Sve drugo je, kako je rekao, krivična odgovornost.

Ranije je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH, "Nezavisnim" rekla da je parlament BiH taj koji mijenja Ustav i zakone, te je sad sve na parlamentu - od izmjena Izbornog zakona do finansiranja.

Iz CIK-a je rečeno da je za provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora potrebno oko devet miliona KM, od čega je u budžetu institucija BiH potrebno obezbijediti oko 4,2 miliona KM, te da su opštine i gradovi već obezbijedili više od 4,5 miliona KM.

Zakonski rok za obezbjeđivanje sredstava iz budžeta BiH je 15 dana od raspisivanja izbora, a ukoliko do tada to ne bude učinjeno, postoji zakonska mogućnost za odgađanje izbora najviše za 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije