BiH

Lukač: Neprihvatljivi novi aranžmani za saradnju s Evropolom

Lukač: Neprihvatljivi novi aranžmani za saradnju s Evropolom
Foto: Arhiva | Lukač: Neprihvatljivi novi aranžmani za saradnju s Evropolom

BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske neće prihvatiti nove aranžmane za formiranje zajedničke kontakt tačke za saradnju s Evropolom, jer je jedino prihvatljivo rješenje striktna i dosljedna primjena Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji s ovom agencijom, istakao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Lukač je u pismu koje je uputio šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru naveo da je procedura zaključivanja Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji s Evropolom, kao i njegov sadržaj u potpunosti u skladu s važećim zakonodavstvom u BiH, saopšteno je danas iz MUP-a Srpske.

On je pismo uputio povodom neistinitih navoda koje je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić iznio u pismu upućenom zamjeniku izvršnog direktora Evropola i Satleru s ciljem blokade uspostavljanja zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju s Eropolom.

"Cikotić je u spornom pismu iznio nistine o tome kako instrukcija o pitanjima od značaja za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji s Evropolom, iz maja 2020. godine, 'nije u skladu sa zakonima BiH, ni standardima EU', što je apsurd, jer je u potpunosti u skladu sa Sporazumom i važećim zakonodavstvom, te predstavlja do sada jedini konkretan korak BiH na putu ka ispunjavanju obaveza preuzetih iz sporazuma", naglašava se u pismu.

Lukač je podsjetio da su Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji s Evropolom dogovorili delegacije BiH i Evropola, uz saglasnost Predsjedništva BiH, da su ga potpisali ministar bezbjednosti BiH i direktor Evropola, te ratifikovali Evropski parlamenta i Predsjedništva BiH, uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

On navodi da u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH ne može biti smještena zajednička kontakt tačka za saradnju s Evropolom, kako to Cikotić tvrdi, već u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Lukač napominje da ne postoji adekvatan zakonski osnov za to, te da Direkcija u skladu sa pozitivno-pravnim propisima u BiH i važećim propisima EU, nema zakonske nadležnosti neophodne za aktivno učešće u razmjeni podataka s Evropolom, a ipak vrši razmjenu podataka.

"Takođe, Direkcija nema pristup podacima potrebnim za saradnju s Evropolom, nije tvorac, niti vlasnik operativnih policijskih podataka, a pogotovo nema operativne nadležnosti da vrši istrage krivičnih djela iz mandata ove agencije, što je suština saradnje", ističe se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije