BiH

Lukač povukao odredbu o kažnjavanju fotografisanja policajaca

Lukač povukao odredbu o kažnjavanju fotografisanja policajaca
Foto: Arhivska fotografija | Lukač povukao odredbu o kažnjavanju fotografisanja policajaca

BANJALUKA – Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, upravo je obrazlažući Nacrt zakona o javnom redu i miru povukao dio u članu o ometanju državnog organa u vršenju službene dužnosti po kojem bi fotografisanje policajca bilo kažnjivo do 60 dana zatvora.

Lukač je ustvrdio da je zbog, kako je rekao, neadekvatnog tumačenja stvorena pogrešna slika da MUP želi da ugrozi ljudska prava i slobode i pravo medija na izvještavanje.

Time je nastavljena sjednica NS RS nakon što su poslanici na zatvorenom dijelu sjednice informisani o toku istrage o ubistvu Slaviše Krunića.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, pozdravio je odluku Lukača da spornu odredbu povuče, ističući da je SNSD sugerisao da se unese izmjena u tu odredbu o ometanju organa u vršenju službene dužnosti.

Mazalica je rekao da on nije shvatio pomenutu odredbu na način na koji su je shvatile neke nevladine organizacije i ambasade, da je zabranjeno snimanje i fotografisanje službenih lica od strane novinara.

Mazalica je pojasnio da je i po dosadašnjem zakonu bilo precizirano da je kažnjivo svako ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti, pa i snimanje i slikanje ako se na taj način ometa službeno lice.

"Čak i ako se ova rečenica ne unese u tekst izmjena, po odredbi koja ostaje mi ćemo idalje imati sprečavanje djelovanja državnih organa kao kažnjivo ovim zakonom“, rekao je Mazalica.

Jelena Trivić, poslanica PDP-a, je rekla da je u RS stvoren ambijent u kojem se ljudi plaše da govore.

"Ja možda nisam bitna osoba ali nekom se sutra neće svidjeti moja rasprava jer pričam vjerovatno ono što ne odgovara većini. Prvi put idem na NS RS i ne znam da li da pričam. Izjavama predsjednice Republike da nigdje na svijetu nema apsolutne slobode samo se relativizira ova situacija", rekla je Trivićeva.

Rekla je da je dobro što je ministar Lukač najavio povlačenje sporne odredbe o fotografisanju, ali da su brojni poslanici vladajuće većine pokušavali opravdati tu odredbu, te da skupština ima podanički odnos prema Vladi.

"Naš sistem ne radi dobro, hajde da to jedni drugima priznamo. Lakše ćemo problem riješiti ako priznamo da postoji", rekla je Trivićeva.

Zoran Vidić, poslanik SDS-a, rekao je da je zbog velikog broja nerazjašnjenih ubistava opravdano nepovjerenje javnosti u institucije, a i on je pozdravio povlačenje člana o fotografisanju.

Vidić se osvrnuo na član 30a u kojem bi sportski radnici i radnici u socijalnim ili zdravstvenim ustanovama i drugi službenici bili kažnjeni novčanom kaznom ako ne prijave kršenje javnog reda i mira, ili ako ga snime i postave na društvene mreže, a ne prijave policiji.

Vidić je rekao da se stiče utisak da se teret odgovornosti svaljuje na te službenike, a u zakonu nisu spomenuti policijski službenici.

"Šta se dešava ako, naprimjer, neko u hitnoj pomoći polupa staklo a zdravstveni radnici koji su obavezni na povjerljiv odnos s pacijentima. Preskačemo nekoliko stepenica, kao da na njih svaljujemo odgovornost", rekao je Vidić.

Spomenka Stevanović, poslanica Demosa, je rekla da se ne slaže s ovom ocjenom, ističući da se često dešava da sportski radnici snime tuču na stadionu, postave je na internet, a ne prijave kršenje javnog reda i mira.

Što se tiče povlačenja člana IV o fotografisanju, rekla je da joj je drago što je ministar Lukač pomenutu odredbu povukao, ističući da i njoj ova odredba nije bila jasna, odnosno da nije bila dovoljno dobro objašnjenja.

"Dobro je da taj član povučen iz razloga što je zaista u javnosti bilo mnogo nedoumica i nerazumijevanja pa i određene vrste straha posebno novinarske zajednice", rekla je Stevanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije