BiH

Lukiću i ostalima 35 godina zatvora za "Štrpce"

Lukiću i ostalima 35 godina zatvora za "Štrpce"
Foto: Pixnio | Lukiću i ostalima 35 godina zatvora za "Štrpce"

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu proglasio je krivim Gojka Lukića i još troje lica u slučaju "Štrpci" za otmicu iz voza i ubistva osoba nesrpske nacionalnosti 1993. godine i osudio ih na ukupno 35 godina godina zatvora.

Za saizvršilaštvo u zločinu na po 10 godina zatvora osuđeni su Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac, dok je Dragana Đekić osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, saopšteno je iz Višeg suda, prenosi Srna.

Presuda je izrečena pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Osuđenima je u izrečene kazne zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5. decembra 2014. godine, pa do 19. marta 2015. godine, kada im je pritvor bio ukinut.

U saopštenju se navodi da se oštećeni upućuju da imovinsko-pravni zahtjev ostvare u parničnom postupku. Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Prema optužnici Gojko Lukić, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić terete se da su 27. februara 1993. godine iz voza na relaciji Beograd-Bar, u stanici Štrpci, u BiH na 230 kilometara od Beograda, kao pripadnici oružane formacije "Osvetnici" Vojske Republike Srpske, oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Otete su pretukli, zatim ubili u baraci kod Višegrada i bacili u rijeku Drinu.

Među otetim i ubijenim je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan strani državljanin čiji identitet nije utvrđen. Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Optuženi su na prvom ročištu pred Višem sudom u Beogradu negirali optužbu.

Svi zajedno su uhapšeni 5. decembra 2014. godine, zajedničkom akcijom pripadnika policijskih snaga i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije