BiH

MMF odgađa sastanak o isplati naredne tranše zbog veterana i rasta plata

MMF odgađa sastanak o isplati naredne tranše zbog veterana i rasta plata
Foto: N.N. | MMF odgađa sastanak o isplati naredne tranše zbog veterana i rasta plata

SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) u petak je u posljednjem trenutku odgodio sastanak kako bi zaključio pregled programa za BiH, koji je trebalo da omogući isplatu naredne tranše u iznosu od oko 150 miliona KM.

Kako je za Rojters rekao Francisko Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, MMF-u treba dodatno vrijeme kako bi procijenio odluke vlasti da povećaju beneficije za veterane u FBiH i porast plata u javnom sektoru Republike Srpske.

Sastanak direktora je trebalo da bude održan u ponedjeljak u Vašingtonu.

Podsjećamo, od 24 strukturalne odrednice u produženom aranžmanu sa MMF-om, bh. vlasti ispunile su tek polovinu, pokazuju podaci iz zadnjeg dostupnog izvještaja ove međunarodne finansijske institucije povodom zaključenja dopunskog pisma namjere u februaru ove godine.

Takođe, rast plata kroz poresko rasterećenje, koji je Vlada RS dogovorila sa socijalnim partnerima, nije potpuno usklađen s obavezama prema MMF-u, imajući u vidu da MMF ocjenjuje da su plate u BiH, iako niske, zapravo visoke ako se uzme u obzir niska produktivnost.

Vlada RS je na sjednici u petak usvojila set zakona po hitnoj proceduri s ciljem povećanja plata svih zaposlenih u RS, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću.

Kako su saopštili, utvrđeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama RS, Prijedlog zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa RS, Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u RS.

U skladu s ranijim dogovorima između Vlade RS, Saveza sindikata RS i Unije udruženja poslodavaca RS, plate bi trebalo da rastu kroz poresko rasterećenje plate do 500 maraka, nakon čega bi uštede bile usmjerene u primanja radnika.

Ukoliko ova rješenja budu usvojena, plate bi trebalo da porastu u prosjeku za 30 maraka, dok će Vlada za nekoliko hiljada radnika na minimalcu plate povećati za dodatnih 20 maraka.

Takođe, socijalni partneri su kroz Ekonomsko-socijalni savjet RS dogovorili da se minimalac poveća sa 410 na 440 maraka te da će takav prijedlog biti upućen Vladi.

Šta je od predloženih rješenja Vlada i usvojila, nije bilo poznato u petak, s obzirom na to da nisu konkretno naveli u saopštenju.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, nam je danas rekla da su stručni pravni i ekonomski timovi Sindikata i Vlade do pred samu sjednicu razgovarali o predloženim rješenjima i da je Sindikat uputio određene primjedbe u pogledu izmjena Zakona o radu i Zakona o ličnom dohotku.

"Radilo se o boljoj formulaciji koju smo mi predložili. Mislimo da ima odeđenih rješenja koja možda nisu dovoljno precizna pa smo predložili kako da se to popravi kako bi oni koji obračunavaju plate rješenja na jednostavniji način mogli primijeniti u praksi i da se izbjegnu neki nesporazumi. Šta je i da li je išta od toga Vlada prihvatila, ja vam to sad ne mogu reći", navela je Mišićeva.

Dodala je da će biti dovoljno vremena da se prije i tokom sjednice Narodne skupštine RS djeluje i da će, ako bude bilo potrebe, zatražiti i obraćanje narodnim poslanicima.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca, takođe je rekao da nije vidio šta je Vlada poslala u parlament, ali da vjeruje da je to sve na tragu onog što su zajedno dogovorili.

"Mi s Vladom već godinu dana razgovaramo. Mislim da će Vlada ispoštovati sve ono što smo dogovorili", rekao je Škrebić za "Nezavisne".

Besplatni udžbenici

Vlada RS usvojila je na sjednici u petak Informaciju o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola u vrijednosti od milion maraka, kao i Informaciju o izgradnji zgrade za potrebe Studentskog centra u Lukavici.

Odobreno je i nekoliko projekata u Banjaluci na lokalnom putu Čokorska Polja - Saračica u visini od 2,5 miliona maraka, kao i nekoliko projekata u Gradišci u visini od oko 600.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije