BiH

MUP RS: Štićene ličnosti ne mogu uticati na obezbjeđenje

MUP RS: Štićene ličnosti ne mogu uticati na obezbjeđenje
Foto: Ilustracija | MUP RS: Štićene ličnosti ne mogu uticati na obezbjeđenje

BANJALUKA - Ne postoji mogućnost bilo koje vrste uticaja štićenih ličnosti na sprovođenje mjera posebnog obezbjeđenja, poručili su iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a su poručili da smatraju neozbiljnom izjavu nekadašnjeg ministra unurašnjih poslova Radislava Jovičića, koji je za "Nezavisne novine" izjavio da je greška u sistemu u BiH to što naši političari nemaju osjećaj za ljude koji se bave njihovim ličnim obezbjeđenjem, nego oni, kako je rekao, pokušavaju da se miješaju u taj profesionalni dio, odnosno da određuju na koji način će se taj posao raditi.

"On sam kao bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske zna da je ova vrsta policijskih poslova (posebno obezbjeđenje) jasno precizirana posebnom Uredbom i Uputstvom i da ne postoji mogućnost bilo koje vrste uticaja štićenih ličnosti na sprovođenje mjera posebnog obezbjeđenja", naveli su iz MUP-a RS.

Kako su dodali, prilikom uspostavljanja mjera posebnog obezbjeđenja prema konkretnoj štićenoj ličnosti sačinjava se bezbjednosna procjena koja je osnov za preduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti, a sama štićena ličnost popunjava unificirani obrazac bezbjednosnog upitnika kojim se ujedno i upoznaje sa načinom sprovođenja mjera posebnog obezbjeđenja i obavezama koje proističu iz toga.

"Policijski službenici koji su angažovani na ovoj vrsti poslova su prošli posebne vrste specijalističkih obuka i druga stručna usavršavanja, kako bi na adekvatan način odgovorili na sve poslove i zadatke", naveli su iz MUP-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije