BiH

MUP RS na granici ostaje još dva mjeseca

MUP RS na granici ostaje još dva mjeseca
Foto: N.N. | MUP RS na granici ostaje još dva mjeseca

BANJALUKA - Finansiranje troškova smještaja i ishrane policajaca MUP-a RS koji su ispomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti istočne granice od nelegalnih ulazaka migranta biće nastavljeno od Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM) i tokom februara i marta ove godine.

"Na sastanku delegacije EU, kojem su prisustvovali predstavnici IOM-a, državnih institucija uključenih u rješavanje migracijske situacije i EU, definirane su aktivnosti koje će podržavati EU do 31. marta tekuće godine. Između ostalih, podržana je i aktivnost koja se tiče podrške policijskih službenika MUP-a RS koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice sa Srbijom", rekla je danas Edita Selimbegović iz Odjela za informisanje IOM-a.

Ona ističe da je podrška policijskih službenika MUP-a RS redovna operativna aktivnost koju podržava IOM, s ostalim aktivnostima koje su dio odgovora na trenutnu situaciju, a u okviru dogovorenog projektnog prijedloga finansijski podržavnog od strane fondova EU.

"Ove aktivnosti su već odranije prema projektnom prijedlogu i pratećem budžetu planirane do 31. januara ove godine i to u saradnji s Graničnom policijom", rekli su u IOM-u.

Prethodnih dana pojavila se informacija u nekim medijima da je IOM obavijestio Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da finansira troškove smještaja i ishrane policijskih službenika MUP-a RS.

Selimbegovićeva je poručila da IOM, koji je UN-ova organizacija za migracije, nije proslijedio informacije putem svojih komunikacijskih kanala, a u vezi s tekstovima koji su objavljeni u pojedinim medijima. Stoga je napomenula da nikakva vanredna odluka ranije nije donesena, posebno od strane IOM-a.

"Odluku o produženju finansiranja dobili su juče predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH nakon sastanka Upravnog odbora IPA projekta 'Specijalne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH'", rekao je Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH.

Prije nego što je ova odluka o produženju donesena, reagovali su brojni predstavnici iz RS, među kojima je i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, koji je za Srnu rekao da će u slučaju da IOM odustane od finansiranja smještaja i ishrane za policajce iz RS angažovanih na obezbjeđenju granice morati da povuče policajce s granice.

On je upozorio da bi to prouzrokovalo mnogo veće probleme u vezi s kontrolom ulaska nelegalnih migranata na teritoriju BiH, te da Granična policija BiH nema dovoljno kapaciteta da sama čuva granicu sa Srbijom i Crnom Gorom.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, prije donošenja ove odluke rekao je da Srpska neće dozvoliti da granica ostane nezaštićena, ali da ovaj entitet ne može preuzeti dodatne troškove za smještaj i ishranu pripadnika MUP-a, te da je RS i dosad imala značajne troškove za oko 100 pripadnika koji borave kao ispomoć na granici.

"Mi smo preuzimali troškove za njihove dnevnice, gorivo i druge obaveze i na godišnjem nivou izdvajali oko 1,5 miliona KM. Hrana i smještaj tih ljudi na godišnjem nivou koštaju oko četiri miliona KM i mi ne možemo preuzeti i te troškove. Ovo pokazuje u kakvim uslovima funkcioniše BiH. Oni koji se zaklinju da pomažu, uskraćuju pomoć BiH kada joj je najpotrebnija", rekao je danas Višković.

Iz Granične policije BiH su potvrdili da su dobili obavještenje od Ministarstva bezbjednosti da će se finansiranje tog projekta nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije