BiH

MUP USK upozorava: Građani meta sajberprevaranata

MUP USK upozorava: Građani meta sajberprevaranata
Foto: N.N. | MUP USK upozorava: Građani meta sajberprevaranata

BIHAĆ - Ministarstvo unutrašnjih poslova USK putem saopštenja za javnost upozorilo je građane da je u proteklom periodu zaprimilo više prijava krivičnog djela prevara izvršenog preko društvenih mreža.

"Nakon što izrade lažne Facebook profile ili e-mail adrese, sajberprevaranti komuniciraju sa ciljanim osobama te ih putem e-maila, Messengera ili na neki drugi način obavještavaju da su ostali bez novca, da su opljačkani ili izgubili dokumente, tražeći da im se pošalje novac na određeni broj računa ili određeno mjesto", navode iz policije.

Isto tako žrtve prevara su putem Facebooka dobijale aplikacije za sudjelovanje u različitim nagradnim igrama, a potom putem Messengera poruku kako su baš oni sretni dobitnici te da za preuzimanje nagrade moraju porukom poslati fotografije lične karte ili broj bankovnog računa. Česti su slučajevi prevara putem internetskih kupoprodajnih servisa (tom prilikom se nudi različita roba veoma dobrih performansi ili roba za nevjerovatno niske iznose novca. U velikom broju slučajeva ovdje se radi o lažnim profilima koji su aktivni samo kratak period te se koriste za vršenje prevara, navode iz policije.

S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti različitih oblika komunikacije putem interneta, MUP USK poziva građane da ne nasjedaju na različite obavijesti o nagradnim igrama na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama.

Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, a ako postoji i najmanja sumnja da se radi o prevari ili nekom drugom protivpravnom ponašanju, događaj treba odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije