BiH

Mađarske snage pri EUFOR-u spremne za razmještanje u BiH

Mađarske snage pri EUFOR-u spremne za razmještanje u BiH
Foto: Dražan Pozderović | Mađarske snage pri EUFOR-u spremne za razmještanje u BiH

BUDIMPEŠTA - Mađarske trupe pri EUFOR-u spremne su za razmještanje u BiH, a Oružane snage Mađarske igraće ključnu ulogu na Balkanu sljedeće godine, kao vodeća nacija najveće vojne misije EU.

"U izvještaju se navodi da će mađarske trupe obezbjeđivati primarnu medicinsku njegu za međunarodnu misiju, te vazdušnu pretragu, sposobnost spasavanja i evakuacije, helikoptersku podjedinicu, tim za uklanjanje bombi sa psećom patrolom i logističku podršku i snabdijevanje", piše list "Hangari tudej", prenosi Srna.

General-major Laslo Stic, prvi mađarski komandant najveće misije EU, posmatrao je u srijedu, jedan od elemenata vježbe "Visoki napon 2023", čime je završena obuka jedinice. U okviru završne vježbe, odlazeće osoblje izvelo je spektakularnu vježbu rastjerivanja mase.

Pripreme na više nivoa su započete u martu.

"Ovo je ekstremno teška priprema, koju smo sklopili i sproveli zajedno sa kompleksnim tematskim okvirima. Došli smo do kraja i jednog i drugog, na individualnom i nivou jedinica", izjavio je Stic.

List ističe da su BiH i region ključni za Mađarsku, koja je nakon rata u BiH igrala aktivnu ulogu u upravljanju kriznim situacijama u regionu.

Odbrambene snage Mađarske učestvovale su u mirovnim misijama NATO-a od 1995. do 2004. godine i od tada su uključene u aktivnosti Misije "Altea".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije