BiH

Mađarski graničari uskoro na granicama BiH

Mađarski graničari uskoro na granicama BiH
Foto: abouthungary.hu | Mađarski graničari uskoro na granicama BiH

BANJALUKA - Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu planira da na granicu BiH prema Srbiji i Crnoj Gori dovede mađarske graničare kako bi ojačalo kontrolu i spriječilo najavljenu najezdu migranata.

Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je za "Glas Srpske" da je od mađarskih zvaničnika dobio ponudu da pošalju stotinu graničara kako bi svojim iskustvom pomogli u kontroli granice na migrantstkoj ruti.

On kaže da bi na sastanku sa ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Pošom trebalo da dobije preciznije informacije o eventualnom angažovanju mađarskih graničara.

"Eventualni angažman bi trebalo da bude preciziran sporazumom između Mađarske i BiH. Ministarstvo bezbjednosti će pripremiti taj sporazum i uputiti ga Predsjedništvu BiH na odlučivanje. Ukoliko Predsjedišto BiH to odobri, možemo očekivati Mađare na granici", rekao je Mektić.

On je istakao da mađarski graničari neće imati ovlašćenja Granične policije BiH, niti oružje, već će praktično obavljati monitoring kontrole granice, dodajući da bi i takav njihov angažman sigurno doprinio boljoj kontroli i spriječio migrante u ilegalnom prelasku. 

Mektić je istakao i dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske koje pruža nesebičnu podršku u kontroli granice.

"EU je obezbijedila sredstva za plaćanje smještaja i hrane za pripadnike MUP-a Srpske, dok teret plaćanja dnevnica pada na MUP. Iz MUP-a su mi rekli da mogu u ispomoć da pošalju 200 policajaca, ali da ne dolazi u obzir da na granicu dolaze pripadnici neke druge policijske agencije i ja to poštujem", naveo je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije