BiH

Majkić: Jedinstven broj za hitne situacije - prenošenje nadležnosti

Majkić: Jedinstven broj za hitne situacije - prenošenje nadležnosti
Foto: Nedžad Uglješa | Majkić: Jedinstven broj za hitne situacije - prenošenje nadležnosti

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je večeras da je predlagač zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, kojim je predviđeno uvođenje jedinstvenog broja 112 na nivou BiH za hitne situacije, izašao iz okvira ustavne nadležnosti i preuzeo ono što je u nadležnosti entiteta.

Majkićeva je naglasila da je riječ o prenošenju nadležnosti koji neće biti dozvoljen, ako ne u Predstavničkom domu, onda u Domu naroda.

"U BiH sada entiteti imaju svoje brojeve. U Republici Srpskoj taj broj je 121, a u Federaciji BiH 112 i služi za prijave hitnih dešavanja na terenu", rekla je Majkićeva tokom rasprave o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama koji predviđa uvođenje jedinstvenog broja 112 na nivou BiH koji se odnosi na hitne situacije, te formiranje jedinstvenog centra za obradu poziva na nivou BiH.

Predlagač zakona je Savjet ministara, a pripremilo ga je Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Majkićeva je podsjetila da je cijela oblast civilne zaštite u nadležnosti entiteta i da će Republika Srpska naći načina da to odbrani.

"Molim vas da ne radimo ponovo nešto što može da bude izvor sukoba među nama. Molim vas da ovo bude riješeno na način kako to predviđaju zakoni i Ustav i ne dozvolimo da ministar (bezbjednosti Dragan) Mektić, prema vlastitom nahođenju, tumači određena prava i propise i na taj način djeluje", rekla je Majkićeva.

Ona se pozvala na dokument Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske u kojem se eksplicitno navodi da iz procedure treba povući razmatranje ovog zakona i aktivnosti vratiti u okvire propisa koji definišu ovu oblast, uvažavajući nadležnosti entiteta.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da je u tekstu prijedloženog zakona prepisano i prihvaćeno sve što je napisao ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Ona smatra da nema prenošenja nadležnosti i da se prijedlog ovog zakona koristi za napad na Savez za promjene.

I poslanik NDP-a Momčilo Novaković smatra da u ovom zakonu nema nikakvog prenošenja nadležnosti.

Rasprave nije bilo o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDS-a Borislav Bojić i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH predlagača Aleksandre Pandurević iz SDS-a.

Prijedlogom zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH predviđa se da se pozicije generalnog direktora BHDCA i njegovih zamjenika koji su do sada imali status rukovodećih državnih službenika, ne budu državni službenici, nego imenovana lica u skladu sa zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Savjeta ministara i drugim imenovanjima BiH kao što je to slučaj sa drugim direktorima i njihovim zamjenicima upravnih organizacija u BiH.

Rasprave nije bilo ni o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojim Savjet ministara predlaže obezbjeđivanje naknada na ime troškova prevoza, toplog obroka i odvojenog života i za zaposlene u pravosudnim, kao i u drugim zajedničkim institucijama BiH.

Poslanici nisu raspravljali ni o prijedlogu Savjeta ministara o zakonu o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije