BiH

Majkić: Nema izmjena Ustava BiH bez saglasnosti entiteta

Majkić: Nema izmjena Ustava BiH bez saglasnosti entiteta
Majkić: Nema izmjena Ustava BiH bez saglasnosti entiteta

SARAJEVO - Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra apsurdnim zakazivanje i održavanje u postojećoj situaciji zajedničke sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH posvećene prijedlozima ustavnih amandmana za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Konstatujući da ni na posljednjem sastanku stranačkih lidera sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom nije pronađeno rješenje za provođenje navedene presude, Majkićeva je u izjavi Srni istakla da i u slučaju da se stranke iz Federacije BiH /FBiH/ sporazumiju, parlament nema mogućnost da na ovoj sjednici, zakazanoj za utorak, 21. januara, glasa o ustavnim amandmanima.

Majkićeva je precizirala da Parlamentarna skupština ne može donijeti odluku o izmjeni Ustava BiH prije nego što se o tome izjasne entiteti.

"Ustav BiH propisuje da se Ustav može mijenjati u Parlamentarnoj skupštini uz postojanje dvotrećinske većine prisutnih poslanika u Predstavničkom domu, ali da bi se Ustav izmijenio, neophodno je dobiti saglasnost entitetskih parlamenata, pošto se ustavne izmjene vrše na isti način kako je donesen", navela je Majkićeva.

Ona je objasnila da su Aneks dva prelaznih odredbi uz Ustav BiH potpisale Republika Srpska i Federacija BiH, koje su odobrile Ustav u Aneksu četiri Opšteg okvirnog sporazuma.

"Čak i da postoji spremnost federalnih partnera za postizanje dogovora o izmjenama Ustava BiH u vezi sa provođenjem odluke `Sejdić-Finci`, parlament nema mogućnost da glasa sve dok Narodna skupština Srpske i federalni Parlament ne donesu takvu odluku", kaže Majkićeva.

Ona je dodala da se s obzirom da Tužilaštvo BiH vrši istragu u vezi sa neprovođenjem odluke u slučaju "Sejdić-Finci" nameće pitanje da li je sjednica sazvana kako bi se Tužilaštvu uputila poruka da se Parlamentarna skupština bavila primjenom ove odluke.

"Nije valjda da se parlament obazire na to kako Tužilaštvo gleda na rad parlamentaraca?", zapitala je Majkićeva.

Podsjećajući na stav SNSD-a, ali i drugih stranaka iz Republike Srpske da odluku "Sejdić - Finci" treba provesti putem minimalnih izmjena Ustava, Majkićeva je ocijenila da federalni partneri u traženju dogovora pokušavaju uvući srpske predstavnike u razgovor o indirektnom izboru Predsjedništva BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Za nas je to nedopustivo, jer bi značilo da neko ko je u parlament ušao sa rezervne liste, sa minimalnim brojem glasova, neko ko nije direktno izabran u parlament može biti izabran za člana Predsjedništva", poručila je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije