BiH

Majkić: U BiH nije poznat tačan broj donacija oružja

Majkić: U BiH nije poznat tačan broj donacija oružja
Foto: N.N. | Majkić: U BiH nije poznat tačan broj donacija oružja

SARAJEVO - Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekla je danas u Sarajevu da u BiH, u kojoj nedostaje novca na svim poljima, niko ne zna koliko je odobreno i dato donacija oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

"To je važna informacija kada se priprema prodaja svih viškova neperspektivne i nepotrebne vojne imovine", rekla je Majkićeva na zajedničkoj sjednici Prerdstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine na kojoj su poslanici i delegati postavljali pitanja predsjedavajućem i ministrima u Savjetu ministara BiH.

Ona očekuje da će se Parlamentarna skupština zainteresovati da ovo pitanje bude riješeno kako je to predviđeno sporazumom koji su 2007. godine zaključili Savet ministara BiH i vlade Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Ona je zatražila tačan broj i datum svih donesenih odluka Predsjedništva BiH o donacijama oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u periodu od 2014. do sada kao i entitetsku pripadnost po svakoj navedenoj stavci.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Boris Jerinić rekao je da je Ministarstvo odbrane /MO/ BiH u ovom periodu realizovalo više donacija međunarodnog karaktera u skladu sa zahtjevima SDA i Ambasade SDA u BiH, te odluka Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, odlukom Predsjedništva BiH iz 2014. godine Avganistanskim snagama bezbjednosti donirane su 24 haubice od 122 milimetra od čega je 20 iz FBiH, a četiri MO SAD. 

On je naveo da je 2015. godine odlukom Predsjedništva BiH Vladi Iraka donirano oko 15 milona komada mataka od 7,62 milimetra od čega iz FBiH 11 miliona i 540 hiljada,  a iz Republike Srpske tri miliona i 660 hiljada.

Istom odlukom je donirano i 400 hiljada komada metaka od 14,5 milimetara iz Republike Srpske.

Odlukom Predsjedništva BiH iz 2016. godine Vladi Iraka je donirano 20 hiljada komada mina za minobacač od 82 milimetra ,od 20 komada 16 hiljada je iz FBiH i četiri hiljade iz Republike Srpske, 1 500 komada protivtenskovskih mina od 100 mm iz Srpske, 2 500 komada granata za top od 130 milimetara iz FBiH, 1 000 granata za haubicu od 152 milimetra iz Republike Srpske i  2 000 granata za haubicu od 155 mm iz FBiH.

Odlukom Predsjedništva BiH iz ovog mjeseca Vladi Iraka je u borbi protiv ISIL-a donirano 18 hiljada minobacača od 42 milimetra i to 12 hiljada iz FBiH i šest hiljada iz Republike Srpske,  18 hiljada minobacača od 60 mm -  12 hiljada iz FBiH i šest hiljadaiz Srpske,te 450 hiljada komada metaka od 12,7 mm – 300 hiljada iz FBiH i 150 hiljada iz Republike Srpske.

Nakon ovih Jerinićevih podataka, Majkićeva je istakla da će pokušati da sazna koliko poklonjeno naoružanje i municija koštaju i zašto je to poklanjeno ako se BiH priprema za proces prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije