BiH

Pratite nas na Google news

Majkić: Otkud nekome pravo da ponovo otvara pitanje saradnje sa Evropolom

Majkić: Otkud nekome pravo da ponovo otvara pitanje saradnje sa Evropolom
Foto: Srna | Majkić: Otkud nekome pravo da ponovo otvara pitanje saradnje sa Evropolom
Srna

SARAJEVO - Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije primila k znanju informaciju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i dopis federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji se odnosi na sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Evropolom.

O tome će biti raspravljano i na narednoj sjednici ove komisije, koja bi trebala da bude održana 9. ili 10. septembra.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Dušanka Majkić rekla je novinarima da je nedopustivo da se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela direktno obraća ovom tijelu s obzirom na činjenicu da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara nadležno da koordiniše rad policijskih agencija u BiH, te konstatovala da na današnju sjednicu nije došao niko iz tog ministarstva.

"Otkud nekome pravo da pitanje saradnje sa Evropolom, pokrenuto 2016. i ratifikovano 2017. godine, sada ponovo otvara. Parlament je ratifikovao ovaj sporazum", rekla je ona i dodala da se otvaranjem ovog pitanja samo stvaraju problemi.

Ona je konstatovala da je oprema za saradnju sa Evropolom u Direkciji, ali da je ona vlasnišnitvo Evropola, te da je Ministarstvo bezbjednosti već dalo nalog da se ona prenese u to ministarstvo.

"To što (ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH) Aljoša Čampara sada ima naknadnu pamet ne treba da zanima parlament BiH i mi sada samo čekamo da se ispuni ono za šta smo kao parlament ratifikacijom dali saglasnost", navela je Majkićeva.

Član komisije Sredoje Nović rekao je da je Direkcija svoj dopis uputila na 20 adresa, što dokazuje da "postoji sukob Direkcije i Ministarstva bezbjednosti".

"Ove stvari se moraju riješiti unutar domaćih institucija, a za ovo pitanje je nadležno Ministarstvo bezbjednosti. Ako Direkcija nije bila zadovoljna instrukcijama Ministarstva bezbjednosti, onda je morala da se obrati Savjetu ministara", naglasio je Nović i dodao da se ovim "stvara zbrka i ružna slika u BiH".

Predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji su prisustvovali današnjoj sjednici tvrdili su da Direkcija treba da bude zajednička kontakt tačka za saradnju sa Evropolom, mada je i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler pozdravio činjenicu da je odlučeno da u Ministarstvu bezbjednosti bude zajednička kontakt tačka za saradnju sa ovom policijskom organizacijom EU.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost nije prihvatila inicijativu delegata bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića da se pokrene procedura za prijem 309 novih graničnih policajaca koliko ih nedostaje u Graničnoj policiji BiH prema postojećem pravilniku.

Na narednoj sjendici Komisije raspravljaće se i o ovom pitanju, kada bi trebalo da prisustvuju predstavnici svih bezbjednosnih agencija u BiH i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić.

Tokom rasprave o ovoj inicijativi, Nović je rekao da se o migrantskoj krizi koja traje nekoliko godina u BiH ne reaguje sistemski.

"Cijela BiH je pala na ovom pitanju. Plašim se da ćemo ući u daleko težu situaciju u narednih šest mjeseci. Ne može se o ovim stvarima govoriti, a na sjednici nemamo nikoga iz Ministarstva bezbjednosti, koje koordiniše sa drugim bezbjednosnim agencijama", istakao je Nović.

On je dodao da se ovakvim ponašanjem ne može riješiti ništa.

"Moramo imati pregled kakvo je stanje sa migrantima", rekao je Nović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije