BiH

Malko Koroman oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti

Malko Koroman oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti
Foto: Succo/Pixabay | Malko Koroman oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti
Srna

SARAJEVO - Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti Pale Malka Koromana optužbi za zločin protiv čovječnosti, koji je, kako se navodi u optužnici, počinjen 1992. godine u Palama.

U obrazloženju oslobađajuće prvostepene presude navodi se da sudsko vijeće nije utvrdilo van razumne sumnje da je Koroman počinio krivično djelo za koje ga tereti optužnica.

Vijeće je istaklo da nije sporno da je Koroman bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Pale i odgovoran za obavljanje poslova aktivnog i rezervnog sastava policije, ali da nije utvrđeno da je imao nadležnost nad specijalnom jedinicom policije, koja je bila odvojena od njih.

Sudsko vijeće navodi da je Specijalna jedinica policija bila pod ingerencijom Centra službi bezbjedosti Sarajevo i da se njihove radnje ne mogu staviti na teret Koromanu.

U obrazloženju presude se navodi da nije dokazano da je Koroman naredio zatvaranje bošnjačkih civila u zatvoreničke objekte u Palama.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sudija Mediha Pašić, smatra da izjave brojnih svjedoka koji su saslušani u vezi s obezbjeđenjem objekta i naredbe za puštanje bošnjačkih civila nisu saglasne, podudarne i potkrijepljenje dokazima jer nisu znali ko je vršio obezbjeđenje objekta - vojska ili policija.

Vijeće nije moglo utvrditi odgovornost optuženog za inkrimisane radnje, kao i da je imao saznanja njemu podređenih aktivnih i rezervnih pripadnika policije.

Tvrdnje Tužilaštva BiH da su bošnjački civili dovođeni iz Sarajeva i Bratunca su pretpostavka, a dokazi Tužilaštva o učešću optuženog ne mogu predstavljati pouzdanu optužbu da je s Vojskom Republike Srpske učestvovao u nezakonitom hapšenju, navedeno je u obrazloženju.

Tužilaštvo BiH ima pravo žalbe je 15 dana od prijema otpravka presude.

Koromanu se ukida zabrana mjere putovanja koja je donesena 5. decembra 2019. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije