BiH

Maratonski razgovori o izmjenama Izbornog zakona bez kompromisa

Maratonski razgovori o izmjenama Izbornog zakona bez kompromisa
Foto: Nedžad Uglješa | Maratonski razgovori o izmjenama Izbornog zakona bez kompromisa

SARAJEVO - Razgovori predstavnika međunarodne zajednice u BiH i parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona, koji su trajali satima u rezidenciji šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka u Sarajevu, završili su bez kompromisa.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, izjavio je da su razgovarali o implementaciji odluka Ustavnog suda o izboru delegata u Domu naroda, kao i o problemu grada Mostara. On kaže da nisu postigli dogovor, ali da će se razgovori nastaviti na poziv SAD i EU.

Džaferović dodaje da nije bilo konkretnog prijedloga i da su razgovarali o svemu.

Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ BiH i predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, kazala je da su razgovarali, ali da nisu postigli dogovor, te da će domaćini izaći s prijedlogom kako bi se sprovele odluke Ustavnog suda BiH za Mostar i Dom naroda FBiH.

"Sastanak je okončan uz dogovor da ćemo ponovo sjesti i razgovarati", izjavila je Krišto.

Damir Arnaut, koji je predstavljao SBB, kazao je da je dovoljno jasno koliko je ozbiljan problem izmjena Izbornog zakona kada su se u njega uključili politički direktori američke ambasade u BiH i EU.

"SBB smatra da međunarodna zajednica nije pozvala predstavnike stranaka da iznose liste želja, nego da daju prijedlog i da konačno riješe problem kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona", zaključio je on.

Damir Bećirović iz DF-a je rekao da je bolje da ga novinari pitaju šta su dogovorili, nego šta nisu dogovorili.

Najviše razgovora i pregovora bilo je oko izbora u Mostaru i izbora delegata u Domu naroda FBiH, ali kompromisa nije bilo ni oko jednog pitanja.

Ono što nezvanično saznajemo, predstavnici stranaka koje već mjesecima pregovaraju sa predstavnicima američke ambasade u BiH, Evropske komisije u BiH, te sa posmatračima OSCE-a, dobili su prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH od međunarodne zajednice, ali je on povučen.

Izvor "Nezavisnih" ističe da je ovaj sastanak organizovan i pred dolazak Žan-Kloda Junkera, predsjednika Evropske komisije, koji će iduće sedmice doći u BiH i obratiti se poslanicima i delegatima u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije