BiH

Mediji: Zaposleni u OBA podnijeli krivičnu prijavu protiv Mehmedagića

Mediji: Zaposleni u OBA podnijeli krivičnu prijavu protiv Mehmedagića
Foto: Arhiva | Mediji: Zaposleni u OBA podnijeli krivičnu prijavu protiv Mehmedagića

BANJALUKA - Zaposleni u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH podnijeli su krajem avgusta Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Agencije Osmana Mehmedagića koja ga tereti za niz krivičnih djela, sprovedenih, kako navode, po nalogu SDA radi diskreditacije političkih protivnika.

Uz Mehmedagića, u prijavi, koju je objavio RTRS, pojavljuju su i rukovodioci službi OBA, čelni ljudi SDA, Savjeta ministara, kao i predsjednik Suda BiH.

Zaposleni traže provođenje istrage protiv Mehmedagića zbog, kako su naveli, teških posljedica po stabilnost BiH.

Optužbe radnika OBA u krivičnoj prijavi, koja je predata 31. avgusta Tužilaštvu BiH, odnose se na izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, neovlašetno prisluškivanje zvučno ili optičko snimanje, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, odavanje tajnih podataka, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, povreda tajnosti postupka, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U prijavi se ističe da iza svega stoji SDA.

"Navedeno lice suprotno odredbi Zakona o OBA BiH prima direktne instrukcije od SDA i prikuplja obavještajne podatke s ciljem podrivanja drugih političkih stranaka i pojedinaca koji smetaju SDA. Navedeno lice čiji bi rad trebalo da bude nezavisan od političkih uticaja redovno se sastaje sa funkcionerima SDA kojima prenosi operativne podatke do kojih je došla OBA", navode se u prijavi.

Na ovaj način, ističe se u prijavi, unutar OBA pravi se paraobavještajni stranački sistem koji prikuplja podatke o protivnicima SDA, koje ova stranka koristi za političke obračune ili isključivanje trećih osoba.

Navodi se da su uz Mehmedagića učestvovali i pojedini načelnici službi OBA, novinari i medijske kuće, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisera Turković, ali i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, kojeg optužuju da je na zahtjev direktora OBA pokretao istražne radnje protiv političkih protivnika SDA i lica koja javno govore o diplomama Mehmedagića.

Prema ovoj prijavi, Mehmedagić je obećao Debevecu da će ga zadržati na mjestu predsjednika i spriječiti istragu koju Tužilaštvo BiH sprovodi protiv njega.

Debevec i Mehmedagić pokušali su i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH da zaustave slanje dopisa Tužilaštvu BiH prema INTERPOL-u u vezi sa imovinom i identitetom Debevca u Španiji, ali su radnici Direkcije odbili da učestvuju u tim radnjam, piše u prijavi protiv Debevca.

Povodom ove prijave iz OBA nije bilo komentara, a iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a rečeno je da nisu upoznati o krivičnoj prijavi, niti je ona dostavljena ovoj kancelariji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije