BiH

Mediji o dogovoru u Laktašima: Ko ne glasa biće kažnjen, cenzus ide na 5%

Mediji o dogovoru u Laktašima: Ko ne glasa biće kažnjen, cenzus ide na 5%
Foto: Avaz/Arhiva | Mediji o dogovoru u Laktašima: Ko ne glasa biće kažnjen, cenzus ide na 5%

LAKTAŠI - Na sastanku predstavnika koalicije na nivou BiH, kojem su prisustvovali Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ), i predsjednici stranaka trojke Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS), između ostalog, dogovoren je prijedlog da, kada je riječ o Izbornom zakonu, bude podignut cenzus, kao i da neizlaženje na izbore bude kažnjivo, saznaje "Avaz".

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a postignuta je saglasnost kada je riječ o mnogim pitanjima koja su posljednjih mjeseci bila kamen spoticanja na nivou BiH.

"Avaz" piše da je dogovoreno da se od Evropske komisije traži tačan, precizan datum za početak pregovora EU - BiH.

Isti portal navodi da, kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, dogovoreno da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog zakona i da se on vrati u redovnu proceduru.

Dogovoreno je, navodi se, i da cenzus iznosi četiri odsto za lokalne izbore, a za opšte da bude postavljen na pet odsto.

Kako se dalje navodi, mandat pripada stranci, izborne liste da budu zatvorene i ukidaju se preferencije. Za one koji odu iz izvršne funkcije, kako se dodaje, mogu se vratiti u zakonodavne organe.

Predloženo je i obavezno glasanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na nivou entiteta da se formira fond sa isključivom namjenom da se podrži obrazovanje.

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH: prijedlog je da kandidata iz reda bošnjačkog naroda bira čitava FBiH, za hrvatskog člana se mijenja na ranije predloženi način HDZ-a BiH, a za kandidata iz reda srpskog naroda radi usklađivanja sa sudskim odlukama može se definisati da se iz Republike Srpske bira "Srbin i ostali", isto tako da se definiše i u FBiH kako bi svi imali mogućnost da budu kandidovani.

Jedan od dogovora je, dodaje se, i obezbijediti softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića. Prvo ide glasačka kutija pa skener, zbog zaštite privatnosti. Ako bude odstupanja broja izdatih listića i broja glasova ponovo će se brojati, ako opet bude nepravilnosti izbori se ponavljaju, birački odbori se mijenjaju i uz to će se predvidjeti da budu krivično odgovorni.

Kada je riječ o članovim biračkih odbora, razgovarali su o izboru nove Centralne izborne komisije BiH. Potrebno je uvažiti iskustva izbora u susjednim zemljama (Srbija). Nije prihvaćen prijedlog da CIK bira članove biračkih odbora, a pogotovo predsjednike biračkih odbora.

Sve u vezi sa Izbornim zakonom, kako je dogovoreno, završiti do kraja drugog mjeseca u Parlamentu BiH, a Dragan Čović treba da do ponedjeljka dostavi nacrt svim stranama.

Kada je u pitanju Ustavni sud BiH - do kraja aprila usvojiti reformu Ustavnog suda BiH na način da dvoje sudija bira Republika Srpska, četvoro sudija bira FBiH, a troje sudija da se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dogovoreno je i da se do kraja aprila donese Zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH.

Kada je u pitanju budžet BiH, okvir je isti što se tiče izvornih prihoda + 40 miliona KM koje dolaze iz dobiti Centralne banke BiH. Ne diraju se prihodi od PDV-a i ostaju na istom nivou.

Od akciza je, dodaje se, prikupljeno oko 254 miliona KM. Dogovoreno je da se taj iznos sredstava dijeli 36 odsto za Republiku Srpsku, a 64 odsto FBiH. Ostaje i dalje 10 odsto sredstava za poravnanje u narednom periodu, a 90 odsto sredstava se distribuira na dosadašnji način.

Kada je u pitanju Zakon o Sudu BiH, u prelaznim i završnim odredbama, definisati tačan datum početka rada Apelacionog vijeća.

Nije dogovoreno da Zakon ide jer ostaje i dalje neslaganje sa sjedištem Apelacionog vijeća. Naglasiti da Sud BiH odlučuje po zakonima koje donosi Parlamentarna skupština BiH.

Kao napomena se navodi da će čitav ovaj paket dogovora biti moguće održati samo pod uslovom neuplitanja stranaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije