BiH

Međunarodna zajednica dostavila prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH?

Međunarodna zajednica dostavila prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH?
Foto: N.N. | Međunarodna zajednica dostavila prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH?

SARAJEVO - U rezidenciji Larsa Gunara Vigemarka, specijalnog prestavnika EU u BiH, svakog trenutka trebao bi da počne sastanak na kojem će se razgovarati i pregovarati o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Do sada su na sastanak stigli, Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, Borjana Krišto, zamjenica predsjednka HDZ-a BiH i predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH, Damir Bećirović i Zlatko Miletić poslanici DS iz Predstavničkog doma BiH , Damir Mašić i Zoran Mikulić funkcioneri  iz SDP-a BiH i Damir Arnaut poslanik u Predstavničkom domu iz SBB-a.

Zanimljivo je da još uvijek niko iz članova koji participiraju u BiH a dolaze iz RS nije stigao na ovaj sastanak.

Ono što nezvanično saznajemo predstavnici stranaka koje već mjesecima pregovaraju sa predstavnicima američke ambasade u BiH, Evropske komsije u BiH, te posmatrači OSCE-a, dobili su prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH od međunarodne zajednice i na ovom današnjem sastanku trebalo bi da se očituju o tome.

Izvor "Nezavisnih" ističe da je ovaj sastanak organizovan i pred dolazak Žan Klod Junkera, predsjednika Evropske komisije, koji će iduće sedmice doći u BiH i obratiti se poslanicima i delegatima u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ono što bi danas trebalo biti na dnevnom redu sastanka su rješenje problema izbora u Mostaru, implementacija presude Ustavnog suda u predmetu Božo Ljubić, te kako riješiti izborni prag za učešće u zakonodavnom tijelu.

Iako su "Nezavisne" saznale da je Vigemark samo ustupio svoju rezidenciju pregovaračima, a da on sam neće učestvovati na sastanku, neposredno pred dolazak gostiju, u rezidenciju je lično stigla njegova prevoditeljica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije