BiH

Osmica dobio pristup podacima do 2026.

Osmica dobio pristup podacima do 2026.
Foto: Nedžad Uglješa | Mehmedagić dobio dozvolu za raspolaganje podacima

​SARAJEVO - Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, rekla je da su Osmanu Mehmadagiću Osmici, direktoru OBA i Trifku Buhi, njegovom zamjeniku, te glavnom inspektoru te bezbjedonosne agencije Damiru Bevandi izdate dozvole za raspolaganje podacima do 2026. godine.

"Izvještajno-obavještajni odbor nije napravio izuzetak i djelovao je u skladu sa ovlastima", rekla je Turković odgovarajući na pitanje Edita Đapo, poslanika SBB-a na prvoj posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je pitala da li je Mehmedagiću istekla sigurnosna dozvola i da li je zanovio i šta je Izvršno-obavještajni odbor učinio da OBA radi legalno.

Turkovićeva je dodala da je OBA u januaru 2021. godine prije isteka Mehmedagićeve dozvole pokrenula proces redovne sigurnosne provjere koje se vode tajno i vrlo tajno. 

"Do završetka redovne sigurnosne provjere Mehmedagić u svojstvu direktora OBA bez provjere mogao da ima pristup tajnim podacima stepena 'interno' i 'povjerljivo'. Napominjem da je Mehmedagić ovlastio Trifka da umjesto njega raspolaže dokumentima sa 'tajno'i 'vrlo tajno'", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije