BiH

Mektić: 50.000 migranata nadire ka BiH

Mektić: 50.000 migranata nadire ka BiH
Foto: Ilustracija | Mektić: 50.000 migranata nadire ka BiH

SARAJEVO - BiH nema načina da presiječe rutu i zaustavi migrante koji nadiru i kojih je trenutno više od 50.000 na ruti izmeću Grčke i BiH, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Ako zatvorimo granicu ni to neće riješiti problem jer u tom slučaju oni ostaju ovdje. Problem je na izvorištu i o tome sam govorio u Briselu i Beču. U rješavanje tog problema moraju se uključiti sve države jer je riječ o ozbiljnom problemu i ruti kojom migranti u BiH dolaze iz Turske, preko Grčke, Albanije i Crne Gore", upozorava Mektić. 

On tvrdi da ne može da se riješi taj problem jer, kako kaže, migranti neće da idu u postojeće smještaje, kao što je onaj u Salakovcu sa 150 mjesta, te smještaj u Delijašu. 

"Oni hoće smještaj u centru Sarajeva, na autobuskoj stanici, kao i na autobuskoj stanici u Velikoj Kladuši. A mi ih ne možemo smjestiti ni uz granicu jer se tome protivi Hrvatska", rekao je Mektić. 

On je najavio da će do kraja sedmice biti urađen plan hitnih mjera, u pokušaju rješavanja tog problema, a čiji je prioritet pronalazak i određivanje smještaja za migrante. 

"U rješavanje tog problema moraju se uključiti istitucije EU, mi to sami ne možemo", poručio je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije