BiH

Mektić: BiH ne smije biti žrtva migracija

Mektić: BiH ne smije biti žrtva migracija
Foto: Srna | Mektić: BiH ne smije biti žrtva migracija

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić rekao je da pojedine zemlje, a posebno BiH ne smiju biti žrtve migracija i zatražio od EU i zemalja zapadnog Balkana da upravljaju ovim procesom.

Obraćajući se u Istanbulu na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji budimpeštanskog procesa na kojem se razgovara o problemu migracija, Mektić je rekao da se BiH nalazi na spoljnoj granici EU, ali da neće dozvoliti da postane žarište migranata.

Mektić je posebno istakao problem krijumčarenja ljudi i da organizovane kriminalne grupe preuzimaju upravljanje rutom i na tome nezakonito zarađuju veliki novac, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

U saopštenju se navodi da je stav BiH da protiv migracija, koje predstavljaju globalni problem, treba zajednički odgovor na nivou EU i zemalja regiona, jer pojedinačne mjere zemalja ne daju očekivane rezultate, kao i adekvatna rješenja u zemljama koje su izvor migracija.

Mektić je podržao Akcioni plan i predloženu istanbulsku deklaraciju kojom se definišu buduća saradnja i mjere u oblasti migracija.

On će tokom dana imati i bilateralne sastanke na ministarskom nivou, te sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Na konferenciji učestvuju predstavnici 50 zemalja iz Evrope, Bliskog istoka i Azije, te brojnih međunarodnih organizacija.

Za BiH ovaj skup je važan jer na njemu učestvuju brojni predstavnici zemalja koje su izvor migracija, ali i zemalja kroz koje migranti prolaze na putu ka zapadnoj Evropi, te će informacije o broju i trendovima migranata biti korisne za buduće planiranje mjera BiH za bolju kontrolu i upravljanje ovim procesom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije