BiH

Mektić: EU ne čini ništa da pomogne BiH oko migrantske krize

Mektić: EU ne čini ništa da pomogne BiH oko migrantske krize
Foto: Ilustracija | Mektić: EU ne čini ništa da pomogne BiH oko migrantske krize

BIHAĆ - Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da Evropska unija ne čini ništa da bi pomogla Bosni i Hercegovini u suočavanju s migrantskom krizom a upozorio je i da u Unsko-sanskom kantonu postoje ogromni problemi s lokalnim vlastima s kojima nije moguće postići dogovor o uspostavi privremenog prihvatnog centra u koji bi se smještali migranti koji sada borave u ruševnim zgradama i spavaju po parkovima i na ulicama.

"Apsolutno sam nezadovoljan i ogorčen ponašanjem EU prema BiH i ovoj migrantskoj krizi", rekao je Mektić u Bihaću gdje je upravo o migrantskoj krizi razgovarao s predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona, prenosi "Hina".

Mektić je potvrdio kako različiti nivoi vlasti u BiH opterećuju neslaganja oko toga kako kontrolisati migratsku krizu ali je istakao da se oni bave posljedicama onoga što je "proizvela EU" zbog čije birokratije i sporosti se opet ništa ne može riješiti.

Upozorio je da  je stanje u BiH takvo da se ta zemlja postepeno pretvara u hot-spot za migrante koje Unija ne želi da prihvati niti spriječi njihov izlazak iz država poput Grčke.

Rješenja koja predlaže EU, tvrdi Mektić, nisu dobronamjerna pa će se BiH morati sve više okretati vlasititm rješenjima, uprkos teškoj fincijskoj situaciji.

"Ako migranti u BiH zbog toga ne budu imali šta da jedu onda je to problem EU a ne BiH", rekao je Mektić ističući kako svima mora da bude jasno da u postojećim okolnostima nema jednostavnih rješenja.

Kao dokaz za to ponudio je konstataciju kako s vlastima Unsko-sanskog kantona još uvijek nije uspio da postigne dogovor o lokacijama na kojima bi se uspostavili centri za smještaj migranata iako je riječ o problemu koji bitno utiče na bezbjednost i funkcionisanje ukupnog života.

"Ima načina kako da se to riješi a mi se oko toga moramo usaglastiti", rekao je Mektić pojašnjavajući kako lokalne zajednice ne žele takve centre na svojoj teritoriji.

Dodao je da se predstavnici opštinskih vlasti u Velikoj Kladuši uopšte ne odazivaju na pozive na razgovor o ovoj temi iako bi upravo u napuštenim pogonima "Agrokomerca" trebalo osigurati smještaj migranata.

Predsjednik kantonalne Vlade Husein Rošić rekao je kako tamo više nemaju vremena za rasprave jer se kriza zaoštrila a državne vlasti je optužio da "nemaju sluha" za probleme u ovom dijelu zemlje.

"Tražimo da se rastereti Unsko-sanski kanton", rekao je Rošić objašnjavajući da se protive da hotel "Sedra" kod Cazina bude centar za smještaj migranata te traže da se migranti šalju i u druge dijelove BiH.

On dodaje da nema logike da se migranti gomilaju u Unsko-sanskom kantonu kad već ne mogu dalje.

"Činjenica je da je hrvatska granica na ovom dijelu zatvorena i da se migranti vraćaju i iz Slovenije i Italije. Naše je strpljenje potrošeno i to više nećemo tolerisati", rekao je Rošić.

Ni Mektić niti Rošić nisu naznačili kada i kako bi problem mogao da se počne rješavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije