BiH

Mektić, Mordu: Na granicu BiH postaviti policijske snage EU

Mektić, Mordu: Na granicu BiH postaviti policijske snage EU
Foto: Srna | Mektić, Mordu: Na granicu BiH postaviti policijske snage EU

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić insistirao je na sastanku sa zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Simonom Morduom na pronalaženju mogućnosti za raspoređivanje policijskih snaga iz EU i na istočne granice BiH, prema Srbiji i Crnoj Gori, radi sprečavanja ulaska ilegalnih migranata.

Mektić je tokom današnjeg sastanka u Sarajevu istakao važnost uspostavljanja operativne saradnje između BiH i Evropola, te dodao da zbog različitih političkih interesa i opstrukcija u BiH ovaj proces traje neopravdano dugo.

On je ukazao i na nelogičnost da kontakt tačka za saradnju sa Evropolom bude smještena u Ministarstvo bezbjednosti BiH, umjesto u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, preko koje se do sada ostvarivala međunarodna policijska saradnja, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Tokom sastanka Mektić je rekao da od Delegacije EU u BiH očekuje pomoć u nabavci neophodne opreme i opremanje prostorija, kako bi nacionalna kontakt tačka za saradnju sa Evropolom što prije mogla početi sa radom i razmjenom operativnih podataka.

Mektić i Mordu razgovarali su i o saradnji BiH i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, s obzirom da se danas u Sarajevu nastavljaju pregovori o prijedlogu sporazuma kojim bi bili definisani budući odnosi i saradnja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske ranije je demantovalo navode predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića da je MUP Republike Srpske glavni faktor zbog kojeg se pitanje utvrđivanja nacionalne kontakt tačke odgađa, te poručilo da kontakt tačka ne može da bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Iz MUP-a je naglašeno da nacionalna kontakt tačka ne može biti u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, jer ova instutucija ne može vršiti istrage krivičnih djela iz mandata Evropola, niti ima pristup podacima potrebnim za saradnju sa Evropolom, što je očigledno uvidom u njene nadležnosti koje su propisane članom 6 Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije