BiH

Mektić: Od 5.116 ilegalnih migranata, 70 odsto već otišlo

Mektić: Od 5.116 ilegalnih migranata, 70 odsto već otišlo
Foto: Anadolija | Mektić: Od 5.118 ilegalnih migranata, 70 odsto već otišlo

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić saopštio je danas da je u BiH u ovoj godini ušlo 5.116 ilegalanih migranata, od koji je već 70 odsto u međuvremenu napustilo BiH.

"Od ukupnog broja, njih 4.526 je izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, a zahtjev je podnijelo 475 migranata. Međutim, ni za jednog migranta nije odobren azil u BiH, jer oni te zahtjeve ne upućuju da ostanu ovdje, nego da ostvare neka od prava tokom tranzita preko BiH", rekao Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Operativnog štaba za praćenje i rješevanje migrantske krize u BiH.

On tvrdi da su to jedini relevantni i tačni podaci o broju migranata u BiH, a sve drugo što iznose pojedini političari je političkog karaktera i ne vodi rješenju problema, nego dodatnom komplikovanju situacije i stvaranju haosa i konflikata.

"To su jadni politički poeni određenog broja političara koji netačno pominju brojke od 30.000 i 50.000 migranata. Podaci koje sam iznio su podaci iz izvora bezbjednosnih agencija", kaže Mektić.

On je ponovio da je mjera pomoći policijskih snaga Graničnoj policiji BiH dala dobre rezultate u zaštiti granice BiH i najavio da će vrlo brzo novi policijski kontigent iz Republike Srpske i Distrikta Brčko biti angažovan u južnom dijelu BiH, a da će pripadnici federalnog MUP-a biti u rezervi.

Prema njegovim riječima, koordinisanom aktivnošću tih snaga, sa granice BiH vraćeno je 3.300 migranata.

Mektić kaže da je najviše bilo Sirijaca, a da sada prednjače Pakistanci, kao ekonomski migranti, a problem su i Iranci koji dolaze iz Srbije, sa kojom Iran ima bezvizni režim.

To će, kaže on, biti jedna od tema ministarske konferecije koja će 7. juna biti održana u Sarajevu, a na koju su pozvani resorni ministri iz Albanije, Grčke, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije.

On je rekao da nisu tačne tvrdnje o postojanju "tajnih planova" za ubacivanje migranata u Republiku Srpsku, naglašavajući da Operativni štab neće kriti nijednog migranta, kao i da nijedan kamp za migrante neće biti organizovan u Republici Srpskoj.

Mektić je naglasio da je Krizni fond EU za migrante odobrio BiH pomoć od milion i po evra nakon čega se, kako kaže, izvinjava Nikoli Špiriću zbog toga što je na prošloj konferenciji rekao da u problemu s migrantima nema para te da mu nije jasno zbog čega se Špirić interesuje za ovu temu.

"Želim da se izvinim Špiriću, jer evo ima para. Oblizuj se Špiriću, možda šta i ubodeš", rekao je Mektić.

On je najavio da će sjednice Operativnog štaba biti održavane svakog četvrtka u 10.00 časova, a konferencija za novinare u 11.30, sve dok za to postoji interesovanje javnosti.

Izuzetak je, kaže Mektić, sljedeća sjednica koja će biti održana u srijedu, jer je za četvrtak, 7. juna zakazana ministarska konferencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije