BiH

Zatraženo slanje dodatnog broja policajaca na istočnu granicu BiH

Zatraženo slanje dodatnog broja policajaca na istočnu granicu BiH
Foto: Srna | Mektić: Rješenje problema migrantskih ruta tražiti na nivou EU

SARAJEVO - Operativni štab za pitanje migracija u BiH zatražio je danas od bezbjednosnih agencija koje pružaju ispomoć Graničnoj policiji BiH slanje dodatnog broja policijskih službenika na istočnu granicu BiH, odakle dolazi najveći broj ilegalnih migranata, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao Operativnom štabom, rekao je da je zaštita granice prioritet.

Članovi Operativnog štaba na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrali su aktuelnu migrantsku i bezbjednosnu situaciju, te hitne mjere koje će biti preduzimane u narednom periodu da bi bio smanjen priliv ilegalnih migranata i uspostavljena bolja kontrola nad migrantima koji već borave u BiH.

Na sastanku je rečeno da je u novootvoreni prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva već smješteno 370 migranata, a sutra će biti stavljen u funkciju i prihvatni centar u krugu fabrike "Bira" u Bihaću.

Razgovarano je i o načinu kontrole migranata koji se nalaze u BiH kako bi bio smanjen pritisak na Unsko-sanski kanton.

Današnjem sastanku prisustvovali su i policijski komesari iz Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona Mujo Koričić i Mevludin Halilović koji su upoznali prisutne o bezbjednosnoj situaciji na području ovih kantona, a razgovarano je i o zajedničkim mjerama koje će biti preduzete u narednom periodu.

Mektić: Rješenje problema migrantskih ruta tražiti na nivou EU

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić istakao je da rješenje problema i zaustavljanje migrantskih tokova treba tražiti na nivou EU, s obzirom na to da migranti dolaze preko teritorije EU, odnosno Grčke i Bugarske, a njihovo krajnje odredište su zemlje zapadne Evrope.

Mektić je tokom sastanka sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom del Vekijem naglasio da problem predstavlja propusnost i nepoštivanje sporazuma o readmisiji zemalja na migrantskoj ruti, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Tokom sastanka razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji i saradnji između dvije zemlje, posebno kada je riječ o rješavanje migrantske situacije.

Mektić je Del Vekija upoznao sa mjerama koje poduzimaju institucije i policijske agencije u BiH kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata.

Ministar bezbjednosti BiH je juče o ovom pitanju razgovarao telefonom i sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije