BiH

Mektić s Nelsonom: Potrebno ojačati istočnu granicu BiH

Mektić s Nelsonom: Potrebno ojačati istočnu granicu BiH
Foto: Srna | Mektić s Nelsonom: Potrebno ojačati istočnu granicu BiH

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić upoznao je danas američkog ambasadora u BiH Erika Nelson o planovima BiH da se suprotstavi očekivanom novom talasu ilegalnih migranata, prvenstveno povećanjem broja policajaca i nabavkom savremene tehnike za efikasniju kontrolu i nadzor istočne granice.

Tokom susreta u Sarajevu razgovarano je o političkim i bezbjednosnim izazovima za BiH, kao i budućim oblastima saradnje, a Mektić je naveo da su posljednjih godina u BiH postignuti značajni rezultati u borbi protiv terorizma, te istakao dobru saradnju sa partnerskim agencijama u SAD, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

On je kao najveći izazov za BiH naveo uspostavljanje vladavine prava, odnosno nezavisnog i efikasnog pravosuđa, kao uslova za adekvatnu borbu protiv veoma raširene korupcije.

Mektić je rekao da trenutno stanje u ovoj oblasti i činjenica da nema nijedne presude za ozbiljne koruptivne afere ugrožava ekonomski napredak, odbija strane investitore i podstiče mlade na sve masovniji odlazak iz BiH, navodi se u saopštenju.

Nelson je napomenuo da je ova godina veoma važna za zajednički angažman SAD i EU za postizanje napretka u ovoj oblasti.

Na sastanku je bilo riječi i o borbi protiv trgovine ljudima, a s ciljem efikasnije zaštite žrtava planirano je objedinjavanje fondova koje izdvaja BiH.

Razmijenjeni su i stavovi u vezi sa usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana BiH za NATO, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije